OVE PRODAVNICE NAS TRUJU Reč je o smeću koje EU spaljuje, a koje srpski proizvođači i trgovci uvoze kako bi od njega pravili viršle, salame, kobasice i paštete!

Sad imamo i nož i pogaču u svojim rukama. Novi pravilnik i laboratorija za bezbednost hrane uvešće red na srpskom tržištu mesnih proizvoda, ističe za „Alo!“ ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Meso iz
Meso iz "Amana", Foto: Alo!

Viršla će u Srbiji od maja morati da bude napravljena od najmanje 40 odsto čistog mesa, a ne, kao dosad, od mesnog otpada. Slično će biti i sa drugim mesnim prerađevinama u koje je trpano mašinski separatisano meso (MSM). Reč je o najgoroj kategoriji mesa, bukvalno rečeno - o smeću koje u Evropskoj uniji spaljuju, a koje srpski proizvođači i trgovci uvoze kako bi od njega pravili ne samo viršle već i salame, kobasice i paštete.

Prevarama i podmetačinama proizvođača mesa i mesnih proizvoda u Srbiji konačno dolazi kraj! Novi pravilnik o označavanju mesnih proizvoda i nacionalna laboratorija za bezbednost hrane, koja sa radom počinje u maju, uvešće red na srpskom tržištu. 

To za „Alo!” potvrđuje i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Od maja kreće ozbiljna kontrola MSM-a još na carini. To znači da će već sa carine veterinarska inspekcija imati mogućnost da pošalje uzorak na analizu i da potom kaže - to može, a to ne može. Takva vrsta kontrole u kombinaciji s novim pravilnikom o označavanju mesnih proizvoda omogućiće nam da konačno uspostavimo red na tržištu. Sada prvi put imamo i nož i pogaču u svojim rukama, a sve je u skladu sa najvišim standardima EU. Opremu smo kupili, sad angažujemo najbolje stručnjake u toj oblasti u Srbiji, i krećemo - pojašnjava za „Alo!” ministar Nedimović.

Kad je reč o pravilniku o mesnim proizvodima, koji na snagu stupa u maju, Nedimović kaže da on bliže određuje šta se podrazumeva pod kojim proizvodom i šta taj proizvod mora da sadrži.

- Mesne prerađevine mogu sadržati MSM, ali moraju imati i čistog mesa. Ne mogu se sastojati isključivo od MSM-a. Primera radi, viršla, prema novom pravilniku o mesnim proizvodima, mora da ima najmanje 40 odsto čistog mesa i sastav jasno mora da piše na deklaraciji. Ako nema 40 odsto, onda ne može da se zove viršla, već se vodi kao srodni proizvod - ističe Nedimović i dodaje da će sve biti proverljivo u nacionalnoj laboratoriji za bezbednost hrane.

Meso prodavnica
Meso, Foto: Alo!/Rajko Ristić

On napominje da su se sve analize dosad vršile u privatnim laboratorijama.

- Te privatne laboratorije uvek napišu da je sve u redu. A to je zato što su isti ljudi i uvoznici mesa i MSM-a, i vlasnici laboratorija. Drugim rečima, kadija te tuži, kadija ti sudi. Ali to više neće biti tako - ističe Nedimović.

Podsetimo, „Alo!” je danima pisao o domaćim proizvođačima mesa i mesnih proizvoda koji su uvoznici pilećeg mesnog otpada, koji trpaju u viršle, salame, kobasice i paštete. Drugim rečima, te mesne prerađevine čisto meso najčešće nisu ni videle ili ga sadrže tek u tragovima. Svi ti proizvodi većine domaćih proizvođača sadrže veliku količinu mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika i hormona, je se sastoje upravo od MSM-a. Reč je o najgoroj kategoriji mesa, koja sadrži samlevenu kožu, trtice, šije, hrskavicu i kosti.

Brojke

38.000 tona MSM-a je, prema procenama, Srbija uvezla 2017.
400.000 tona svih vrsta mesa godišnje se proizvode u Srbiji

„Neoplanta“ najveći uvoznik pilećeg otpada

Najveći uvoznik pilećeg mesnog otpada je „Neoplanta”, koja je za godinu dana uvezla 3,5 miliona kilograma MSM-a. Među velikim uvoznicima pilećeg MSM-a je i „Perutnina“ Ptuj, koja je za godinu dana uvezla 1.096.233 kilograma pilećeg otpada, koji je završio u proizvodima napravljenim u njihovoj fabrici u Bačkoj Topoli.

Ne sme imati previše kalcijuma

U nacionalnoj laboratoriji za bezbednost hrane, između ostalog, vršiće se i kontrola kalcijuma u MSM-u.
- To će pokazati da li taj MSM sadrži samlevene kosti, što ne bi smelo. Zato ništa što bude imalo povećanu koncentraciju kalcijuma u odnosu na ono što je dozvoljeno pravilnikom neće smeti da uđe u zemlju i da se nađe u prodaji - ističe Nedimović.

Srbija zabranjuje uvoz mesa

Kako „Alo!“ saznaje, Srbija će, kako bi povećala potrošnju domaćeg mesa, ograničiti uvoz mesa i MSM-a. Naime, na osnovu naredbe u vezi sa AKS-om (američka kuga svinja), Srbija ima pravo da ne dozvoli uvoz bilo kojeg meso koje potiče iz zemalja u kojima je utvrđeno postojanje te bolesti. Preko toga se indirektno sprečava i da meso i MSM ulaze Srbiju. To pravo, kako saznajemo, Srbija će i koristiti kako bi povećala potrošnju domaćeg mesa.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi