Specijalna izdanja knjiga Albatrosa plus!

Knjige možete kupiti u sedištu izdavača Ustanička 25/2, Beograd, sa popustom od 30%

Saša Stojanović
Saša Stojanović "More kad usnim", Foto: Promo

 “Običan svet”- Lu Jao

Kada je 1991. godine roman poznatog kineskog prozaiste Lu Jaoa Običan svet dobio prestižnu književnu nagradu Mao Dun, u obrazloženju je rečeno da je ova knjiga sjajni biser u kruni ovoga priznanja.

Tri pripovedna toka romana prate dešavanja u periodu od 1975. godine i kraja Kulturne revolucije u provinciji Šansi, do 1985, tačnije početka reformskog perioda i politike otvaranja Kine, koje je započeo tadašnji kineski lider Deng Sjaoping. Likovi u ovome romanu pripadaju širokom socioekonomskom spektru, preplićući se sudbinski na različite načine.

Na jednom kraju romana nalaze se protagonisti, obični ljudi, koji pripadaju nerazvijenoj unutrašnjosti Kine, koja prolazi kroz epohalne promene u načinu života, dok na drugom kraju društvenog spektra delo prati sudbine visokokotiranih rukovodilaca, koji direktno učestvuju u društvenim promenama i rukovode njima, i prolaze kroz raznovrsne lične i opšte drame.

Čitalac ima priliku da se susretne sa jednom od najupečatljivijih i umetnički najboljih literarnih panorama novije kineske istorije, koja uspešno spaja različite poglede na korenite reforme kineskog društva i brojne izazove koje su one sa sobom donele, pokazujući kako je unutrašnji, lični pogled na epohu uvek znatno suptilniji i značenjski bogatiji od hladnih istoriografskih činjenica.

Pročitajte roman “Običan svet” koja će vam otkriti jedan neobičan svet.

Lu Jao
Lu Jao "Običan svet", Foto: Promo

 Cena: 800,00

“Neisporučena ljubav”- Lu Min

Zamislite život u zemlji u kojoj je ljubav strogo kažnjiva. U zatvorima trunu ljudi koji jedan poljubac plaćaju višedecenijskim tamnovanjem.

Školska dvorišta spokojno dremaju pod suncem, ima se utisak apsolutne bezbednosti, čak je i droga iskorenjena. Ipak, nije to jedina zabranjena supstanca: osećanja, pogledi, sastanci i ljubav – sve su to nove stvari, i njima se takođe trguje samo pod okriljem mraka.

Priča započinje na Božić 1983. godine, kada dvoje mladih protagonista, mladić Lu Danćing i devojka Si Đija, u jeku državnih reformi kaznenog sistema, čine kobnu grešku, koja će odrediti sudbine njihove, i nekolicine drugih, u narednih dvadeset sedam godina.

Književnica Lu Min, posredstvom lika mlade Kineskinje Si Đije, čiji je ljubavni život stigmatizovan od sredine u kojoj živi, oslikava ne samo haotične promene u kineskom društvu toga vremena, već i teret moralnih normi koje takvo društvo nameće. Zbog toga se ova knjiga može čitati i kao društvena kritika data sa stanovišta običnog čoveka, koji uvek podnosi glavni udar društvenih previranja.

Nasuprot Si Điji, koja živi u, krajnje realistično prikazanom, materijalističkom društvenom poretku (čije se predstave, ma koliko nemoguće delovale, korene u stvarnosti), nalazi se duhovni svet budističke provenijencije u kom obitava Danćing, verterovski lik, koji je tim okovima društva uspeo da umakne na najbanalniji način – odlaskom u smrt.

Preplićući ova dva sveta autorka istražuje sudbinu iskrenih osećanja u današnjem materijalističkom društvu, i muk koji za njima ostaje. Stoga bi najpravilnije bilo reći da se pred nama nalazi ne jednostavan ljubavni roman, već roman o ljubavi.

Lu Min
Lu Min "Neisporučena ljubav", Foto: Promo

 Cena: 750,00

“Marks i lutka” Marjam Mađidi

Teheran, grad Homeinija i Pariz, grad slobode a između ćerka iranskih komunističkih aktivista. U autobiografskom romanu Marks i lutka za koji je Marjam Mađidi dobila Gonkurovu nagradu za prvi roman 2017. godine autorka pokušava da odgovori na pitanje.

„Kako biti Francuskinja i Persijanka istovremeno?“ Iranska krvava revolucija, progoni, zatvori i likvidacije, zakopavanje knjiga Marksa, Lenjina i Makarenka u bašti porodične kuće, deljenje igračaka deci iz kraja pred napuštanje Irana u želji za boljom, slobodnijom, budućnošću u Parizu. Vreme izgnanstva, tajanstvenost persijskog jezika i magija francuskog koji će se na kraju pomiriti u Marjaminom srcu.

Marjam Mađidi
Marjam Mađidi "Marks i lutka", Foto: Promo

 Cena: 650,00

„Mora“ Aleksandar Jugović

U svojim „Mislima“ Blez Paskal se pita kakva je varka čovek, kakav osobenjak, kakvo čudovište i kakva zbrka, kakav predmet protivrečnosti, a opet kakvo čudo. Sudija svih stvari i u isto vreme ubogi crv, rizničar istine i smetlište neizvesnosti i zabluda, dika, ali i odrod vasione. Nesrećni kao što jesmo, i još nesrećniji nego da nema nikakve veličine u našem položaju, mi imamo neki pojam o sreći, a ne možemo dospeti do nje; zamišljamo neki lik istine, a raspolažemo samo lažima; nesposobni da potpuno ne znamo i da pouzdano znamo, toliko je očigledno da smo bili na jednom stupnju savršenstva s koga smo na nesreću svrgnuti.

Roman „Mora“ Aleksandra Jugovića sasvim je na tragu ovakvog pogleda na svet. To je vanredno snažna lirska ispovest glavnog junaka koji je propustio sve prilike da bude bolji čovek. Mora u njegovom životu nije zloduh koji mu sedi na grudima, već on sam i njegov karakter zbog kojeg čini svakovrsne grubosti, ali i oseća grižu savesti zbog toga. Prateći ovaj egzistencijalni krug svog junaka, njegovu monološku ispovest, Jugović ispisuje svoje najzrelije delo do sada. Antropološki pesimizam neomeđen vremenom ili drugim socijalnim svojstvima junaka univerzalna je upitanost koja nas iz stranice u stranicu prati u ovoj knjizi. Osećaj promašenosti glavnog junaka, bezvrednosti i ništavila sa kojim se intenzivno suočava kao talog životnih iskustava, on doživljava kao naknadnu kaznu za oholost i samoljublje. Protokom života maske neumitno padaju i ostaje ogoljena egzistencija poraženog i nesrećnog čoveka. I žena za kojom bezuspešno traga žrtva je njegove nekadašnje i sadašnje sujete. Mladalačku ljubav nije bilo moguće neobaveznom igrom na pragu starosti povratiti i pretvoriti u smisleno iskupljenje prošlosti. Ova potraga jeste zapravo potraga za smislom egzistencije u kojoj se granice realnog i imaginarnog pomeraju i prepliću. Zato je glavni junak vinovnik, tamničar i dželat svoje sudbine.

Ljubitelji „Zapisa iz podzemlja“ Dostojevskog i „Jelene, žene koje nema“ Ive Andrića pronaći će u ovom romanu knjigu za sebe, jer kada život postane nešto drugo, mašta je još više potrebna, a tim pre kada traganje i potera za stvarnim ne donose ni rešenje, ni smirenje. Naprotiv.

Mladen Vesković

Aleksandar Jugović
Aleksandar Jugović "Mora", Foto: Promo

 Cena: 545,00

“Sol na ranu” Miroslav Cera Mihajlović - treće dopunjeno izdanje

Kada je 1993. godine objavio knjigu Metla za po kuću, Miroslav Cera Mihailović je došao na teren koji je, u srpskoj književnosti, dugo i sistematično osvajan, a i on sam je za stupanje u taj prostor imao sva potrebna iskustva, pošto je već objavio nekoliko knjiga pesama i stekao ugled pesnika koji, uz intimno-ispovednu dimenziju lirskog govora, uz osvetljavanje onoga što je sadržano u drami jedinke koja prolazi kroz život i svet, veliku pažnju posvećuje i svemu onome što obrazuje socijalni okvir ljudske egzistencije, a što se može označiti i kao prilike u kojima pojedinac živi, sa kojima se svakodnevno suočava i prema kojima najčešće uspostavlja kritički odnos, ponekad doveden na samu granicu tzv. društvene satire. Naime, polazeći u koncipiranju svog modela lirskog govora od onih pretpostavki pesničkog modernizma koje, uz sve drugo, podrazumevaju i potrebu da se svaka sudbina, pa i sudbina pesnika, postavi u jedan socijalno-politički okvir, koji mora biti toliko konkretizovan da ga čitalac jasno raspozna, ali i da vidi razloge nezadovoljstva koje pesmu dominantno obeležava, Miroslav Cera Mihailović je pokazao da spada u pesnike koji vole da u svoj pesnički govor uključuju i kritičke tonove, a, mestimično, i eksplicitno satiričan pristup tematici. Knjiga je dobila Zmajevu nagradu.

Miroslav Cera Mihajlović
Miroslav Cera Mihajlović "Sol na ranu", Foto: Promo

 Cena: 800,00

“Kad more usnim” Saša Stojanović

Najnoviji Stojanovićev roman u dekameronskoj avanturi „ploviˮ ka mogućoj obali spasa ili spasonosnom kraju svega, a brod ludaka nadrealna je i ironična slika i prilika ljudske egzistenci

beskrajne orgije, a MORE KAD USNIM je i meditacija o civilizaciji i estetici, romansa, traganje za lepotom... Ali, treba najpre prineti žrtvu Erosu!

Predrag Stanković, urednik i književnik, „Think Tank“

Preživeti lepotu je najveći podvig na svetu; ostati i posle svega normalan – najteža stvar u životu...

Thomas Noussis, putnik po čijem je kazivanju nastao roman

MORE KAD USNIM je roman naspram kojeg je putovanje nakraj noći tek bezazleni ferijalni izlet. Stojanović i ovog puta svom čitaocu priređuje kombinaciju ulaska u harem i izlaska iz kome. Čekaju vas (i prepadaju) leksičke bujice, komparacijski odroni, klizišta alegorija i još stotinu opasnih umoderina. Knjiga kojoj ćete se vraćati kao ukletoj dragoj...

Predrag Ž. Vajagić, književnik, „marginalac.org“

U svom novim tematskom iskoraku, kakav je roman MORE KAD USNIM, Saša Stojanović zadržava prepoznatljivi, upečatljivi pripovedački stil, nudeći čitaocu, već u prologu, dobitnu kombinaciju pričanja priče i suptilne refleksije. Scenografija je besprekorna, kamere su uključene. Idemo!

Kakvo putovanje.

Bojan Tončić, novinar portala XXZ

Saša Stojanović
Saša Stojanović "More kad usnim", Foto: Promo

 Cena: 550,00

“Sećanja na jedno izuzetno doba” Tara Gandi Batačardži

Tara Gandi Batačardži rođena je 24. aprila 1934. u Nju Delhiju, kao kći najmlađeg sina Mahatme Gandija, Devdasa Gandija i njegove žene Lakšmi Devdas Gandi. Njen muž dr Džuti Prasad Batačardži bio je poznati ekonomista, S njim ima dvoje dece, kći Sukaniju Barat Ram i sina Vinajaka Batačardžija. Svoj život je posvetila radu Gandi smritija – Gandijevog muzeja i Daršan samitija – izložbenog paviljona posvećenog Gandiju. Mnogo godina radila je i na prosvećivanju seoskih žena, dece i ruralnog društva, u saradnji sa Nacionalnom memorijalnom zadužbinom „Kasturba Gandi“, koju je u znak sećanja na svoju suprugu Gandi osnovao 1945. godine.

Unuka Mahatme Gandija, Tara Gandi Batačardži, u detinjstvu je upoznala mnoge borce za slobodu i lidere koji su postavili temelje nezavisne Indije. Ona danas ima 84 godine, ali je kao devojčica, odrastajući u Nju Delhiju četrdesetih godina prošlog veka, bila svedok Drugog svetskog rata, previranja koja su donela slobodu Indije, kao i tragičnog ubistva Mahatme Gandija 1948. godine.

Kao najstarije dete Devdasa i Lakšmi Gandi, Tara je prisustvovala Gandijevim večernjim molitvama u Nju Delhiju, posećivala ga u Palati Age Kana, gde je bio u kućnom pritvoru zajedno sa svojom suprugom Kasturbai i sekretarom Mahadevom Desaijem. Za vreme raspusta unuka je dedu posećivala u planinskom gradu Šimli, na severu Indije. Gandijeva satjagraha – filozofija nenasilja, njegovi napori da ukine socijalne razlike u Haridžan ašramu, bivšoj prestonici provincije Gudžarat, naklonost prema svakom ko je od njega tražio savet i njegov život kao porodičnog čoveka, roditelja, dede, ovde su viđeni iz ugla jednog deteta.

Ova knjiga koja istovremeno nadahnjuje i greje ljudska srca nije obimna, ali je dragocena zbirka uspomena oblikovanih u velikoj eposi indijske istorije.

Tara Gandi Batačardži
Tara Gandi Batačardži "Sećanje na jedno izuzetno doba", Foto: Promo

 Cena: 550,00

Kompromisi i truli kompromisi - Margalit Avisai

Analizirajući veliki broj primera, uključujući Minhenski dogovor, kohferenciju na Jalti i arapsko-izraelske mirovne pregovore, Margalit daje iscrpnu analizu prirode političkog kompromisa u njegovim različitim oblicima. Knjiga ''O kompromisu i trulim kompromisima'', napisana živim i razumljivim stilom, udružujući filozofiju, politiku i istoriju, pruža mnogo iznenađujuće svežih pogleda na rat, mir, pravdu i sektaštvo.

Avišai Margalit
Avišai Margalit "Kompromis i truli kompromisi", Foto: Promo

 Cena: 700,00

“Skakavac i ptica” Hanan el Šejh

Roman koji je britanski dnevnik The Independent proglasio za knjigu godine, a BBC R 4 za knjigu nedelje.

"Ovo je istinita priča o besmrtnoj ljubavi iz pera jedne od najsmelijih spisateljica sa Bliskog istoka, Hanan el Šejh." - San Francisco Chronicle.

"Kakva žena! Kakav pripovedač!" - Mardžan Satrapi, rediteljka i autorka Persepolisa

Trinaestogodišnja devojčica koju su silom udali, njena ljubavna afera i dve ćerke koje napušta. Jedna od njih, ona mlađa je Hanan el Šejh, proslavljena libanska spisateljica, novinarka i dramaturg koja će napisati potresnu priču svoje majke Kamile. Rapsodiju o hrabrosti nepismene Libanke da u zatvorenoj, tradicionalnoj sredini u Bejrutu pedesetih godina prošlog veka proživi svoj ljubavni san.

I kao što je Kamile rušila sva pravila strogog arapskog društva, boreći se za svoju slobodu i pravo na izbor, tako i autorka, Hanan el Šejh, ruši zapadnjačke stereotipe o ženama u islamu i skida koprenu s njihovog života. Od pisaca iz arapskog sveta ona ide i korak dalje otvoreno pišući o tabu temi – ženskoj seksualnosti.

Skakavac i ptica tako postaje univerzalna priča o porodičnoj drami, ljubavi, preljubi, razvodu, napuštanju dece, ali i o praštanju.

Hanan el Šejh
Hanan el Šejh "Skakavac i ptica", Foto: Promo

 Cena: 850,00

Zašto je NATO bombardovao Srbiju 1999 ? - Bjađo di Gracija

Bjađo di Gracija službovao je na Balkanu u brojnim diplomatskim i vojnim misijama:

u Zagrebu, na dužnosti šefa operacija u Posmatračkoj misiji Evropske zajednice (ECMM); u Sarajevu, na dužnosti vicekomandanta italijanskog vojnog kontingenta u okviru misije Nato-a IFOR; u Beogradu, na mestu vojnog atašea ambasade Italije; u Mostaru, na dužnosti vicekomandanta francuske divizije u okviru misije NATO-a, SFOR.

Autoru ove knjige namera je da pokaže da su razlozi za bombardovanje Srbije 1999. bili pretežno geopolitičkog i strateškog karaktera i da je Jugoslavija devedesetih godina bila žrtva novog svetskog poretka, koji su nametnule sile pobednice međublokovskog odmeravanja snaga između Istoka i Zapada, koje je trajalo tokom čitavog Hladnog rata.

U tom cilju autor u knjizi daje globalnu sliku u čije okvire treba smestiti razloge žestoke rešenosti Zapada, predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkom, da dovede do potpunog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, što je u funkcionalnoj i uzročnoposledičnoj vezi sa padom Berlinskog zida, ujedinjenjem Nemačke i raspadom Sovjetskog Saveza.

Knjiga sadrži i izvesne autobiografske epizode, događaje i situacije kojima je autor bio neposredni svedok s obzirom da je službovao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a među njima je i opis perioda provedenog u Beogradu tokom NATO bombardovanja.

Bjađo di Gracija
Bjađo di Gracija "Zašto je NATO bombardovao Srbiju 1999?, Foto: Promo

 Cena: 850,00

 

Knjige možete kupiti u sedištu izdavača Ustanička 25/2, Beograd.

Sa popustom od 30%.

Tel. +381 11 24 19 385

E-mail: albatrosplus@sbb.rs

office@albatrosplus.rs

www.onlineprodavnicaknjiga.rs

 

Pratite nas na Fejsbuku Instagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi