HOĆE LI VOZAČKI POSKUPETI?! Strožija pravila za auto-škole donose novine, evo šta čeka kandidate

Novi pravilnik za auto-škole u Srbiji gotovo zasigurno će dovesti do povećanja svih troškova koji su neophodni za polaganje vozačkog ispita.

Auto-škola
Auto-škola, Foto: Profimedia.rs

Prema novom pravilniku, koji stupa na snagu 25. oktobra, auto škole moraju da imaju uspon na poligonu, da bi polaznici mogli da vežbaju kretanje pod ručnom. Takođe, sva vozila moraju imati ABS kočione sisteme, a mora biti obezbeđeno i dovoljno mesta za kamione kako bi polaznici mogli da vežbaju skretanje sa prikolicom i pod uglom od 90 stepeni.

Auto-škole će takođe morati da poštuju novo pravilo po kome su kamioni na kojima se vrši držanje časova i polaganje moraju biti barem 30 posto opterećeni tokom istih.

Milan Todorović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda je pričao o najavljenim promenama.

Protest beogradskih instruktora auto-škola
Protest beogradskih instruktora auto-škola, Foto: Alo!/Dejan Briza

Da li očekujete poskupljenja polaganja?

Znate kako, pošto je zakonom o bezbednosti saobraćaja koji je stupio 24. aprila ove godine na snagu predviđeno da vlada propiše najvišu i najnižu cenu obuke sad ne možemo ništa da kažemo, moguće je i da će tom uredbom ili čime već vlada to bude regulisala da se podiže cena obuke; A da će troškovi auto-škola porasti, porašće sigurno, jel su to velika ulaganja, tako da će najverovatnije i doći do neke korekcije cena. A sa obzirom koliko dugo ta cena nije menjana već 5 godina, a znate koliko puta je gorivo poskupelo, tako da će najverovatnije doći do korekcije cena. Ali opet kažem čeka se na odluku vlade.

Da li ima pripremljenog odgovora auto škola na te zahteve?

Pa nema, zvaničan stav MUP-a je da oni neće odustati od svega što je propisano tim pravilnikom, da će to 26. oktobra početi da se primenjuje, onaj ko bude ispunio uslove moći će da nastavi sa radom, onaj ko ne bude moraće ili da ispuni ili da prestane sa radom, tako da videćemo šta će biti.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Dragan
  03/10/2018 - 22:37
  Kao da ćemo da vozimo avione i helikoptere, a ne automobile. Najbolje bi bilo da ukinu motorna vozila. Em bi bili zdraviji em ne bi trošili devize na gorivo.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi