Niš je jedan od prvih gradova u Srbiji koji su dobili pozorište Teatar "Sinđelić" nasred južne pruge

Niš je jedan od prvih gradova koji su ušli u istoriju srpskog pozorišta.

Narodno pozorište Niš
Narodno pozorište Niš, Foto: Promo

Prvi poznati pozorišni događaj zabeležen je 1883. godine na plakatu za jednu od predstava glumačke putujuće družine, koja je izvedena prigodno, povodom godišnjice stupanja u brak kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović.

Spajanjem pozorišnih družina D. Jovanovića i M. Dimića, početkom 1887. godine, osnovano je niško pozorište „Sinđelić“. Prva predstava bila je „Srpski ajduci“ Jovana Sterije Popovića, 11. marta 1887. godine u kafani „Knez Mihailo“.

Iako se stalno govorilo o potrebi podizanja pozorišne zgrade, „Sinđelić“ je i dalje izvodio svoje predstave u kafanama „Evropa“, „Kruna“, „Maćedonija“, „Pariz“… Tek 1922. godine, na sednici niške opštine, na predlog Dragiše Cvetkovića, određeno je zemljište za podizanje pozorišne zgrade. U periodu od 1929. do 1930. godine, pozorište radi pod imenom Pozorište Moravske banovine u zgradi Zanatskog doma i ima 400 sedišta.

Zgrada Narodnog pozorišta na Sinđelićevom trgu izgrađena je 1939. za Pozorište Moravske banovine. Inicijativu za izgradnju nove zgrade pozorišta dao je Marko Novaković, tadašnji ban Moravske banovine. Projekat, završen na 50. godišnjicu osnivanja pozorišta „Sinđelić“, izradio je niški arhitekta ruskog porekla Vsevolod Tatarinov. Kamen temeljac postavljen je 27. juna 1937, a pozorište je otvoreno 1. januara 1939. godine komadom „Zidanje Ravanice“ Milorada Šapčanina.

Narodno pozorište Niš
Narodno pozorište Niš, Foto: Promo

Zgrada je impozantan objekat dimenzija 54 x 34 metara, projektovan u duhu moderne. Glavni ulaz sa polukružnim stepeništem i natkrivenim podestom ispod balkona na spratu, koji drže četiri stuba, orijentisan je ka svečanom platou na proširenju trga prema Ulici vožda Karađorđa. Pomoćni i tehnički ulazi su sa istočne i zapadne strane. Sa zadnje, južne strane pozorišta, nalazi se široka rampa za unošenje kulisa.

Pozorište ima salu u obliku amfiteatra sa 390 sedišta u parteru, na spratu balkon sa 156 sedišta i četiri lože sa po šest sedišta na nivou bine (dve sa leve, dve sa desne strane) i dve na spratu, dva centralna foajea u parteru i na spratu sa pretprostorima i garderobama. Ispred velike pokretne bine dimenzija 14 x 10 metara, sa podignutim delom za podizanje kulisa, koje je izvedeno po tehnološkom projektu inženjera Velje Jovanovića, tehničkog šefa Narodnog pozorišta u Beogradu, nalazi se udubljenje za orkestar, iza njega druga bina (tehnička), iza koje je sala za kulise sa direktnim izlazom na rampu.

Narodno pozorište Niš
Narodno pozorište Niš, Foto: Promo

Zgrada Narodnog pozorišta dograđena je 1946. po projektu niškog arhitekte ruskog porekla Aleksandra Medevedeva. Iznad postojećih garderoba u prizemlju, sa obe bočne strane pozorišta dograđen je sprat sa prostorijama za odlaganje pozorišnih kostima, a nad prostorom zadnje bine nalazi se prostorija za probe, klub, čitaonica i slikarnica. Dogradnja iz 1946. izvršena je u duhu osnovnog projekta, a kasnijim adaptacijama vršena su samo enterijerska i tehnološka poboljšanja.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi