PASOŠI NAM VIŠE NEĆE BITI POTREBNI? Uvodi se novi sistem! Bez ovog aparata nećete moći preko granice, pomoću njega će vas IDENTIFIKOVATI!

To će, kažu inicijatori, oblikovati budućnost avijacije i bezbednosti

Aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla, Foto: Profimedia

Ove godine pokreće se pilot projekat, a početkom sledeće neće biti potreban pasoš.

Budućnost putovanja avionom je u letenju bez papira. I to će biti jedna od top tema Svetskog ekonomskog foruma u Kini. Putnici dve destinacije ovih dana će umesto pasoša nositi samo mobilni telefon.

"ZBOGOM, MOJI DRUGOVI PARTIZANI" Izbavio je Titovog kuma i najvećeg špijuna Jugoslavije! Ovo je čovek koji je likvidirao prvog fašistu u Srbiji!

Kanada i Holandija, naime, saopštile su da pokreću pilot projekat za putovanja bez papira između dve zemlje.

Podaci o identitetu koji se obično čuvaju biometrijskim pasošima ubuduće će biti bezbedno čuvani i šifrovani na mobilnom telefonu.

Putnici koji putuju iz Montreala do Amsterdama moći će da upravljaju svojim šifrovanim podacima o identitetu, tako što će pristati da podele podatke sa graničnom kontrolom i avio-kompanijama, što im ujedno omogućava i da kontrolišu svoje podatke koristeći samo otisak prista i slično.

Tako, na bezbednosnim kontrolnim punktovima i kapijama u avionima obavljala bi se kontrola "bez potrebe za fizičkim pasošem", navodi se u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, koji predvodi inicijativu.

Takozvani projekat poznatog digitalnog identiteta biće testiran interno tokom 2019. godine, a prvo putovanje bez papira će se održati početkom 2020. godine.

- Do 2030. godine očekuje se da će međunarodni avio-prevoz porasti na 1,8 milijardi putnika, što je 50 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Uz postojeće sisteme, aerodromi ne mogu to sve da isprate - rekao je šef Svetskog ekonomskog foruma Kristof Volf.

RHMZ UPOZORAVA! NE IZLAZITE IZ KUĆE! Stiže nam EKSTREMNI TOPLOTNI udar! Na meti je ova grupa ljudi, Hitna pomoć u pripravnosti! DUGOROČNA PROGNOZA!

To će, kažu inicijatori, oblikovati budućnost avijacije i bezbednosti.

Trenutno, u projektu učestvuju Er Kanada, holandski KLM, aerodromi u Montrealu, Toronu i Amsterdamu, a podržale su ga i nekoliko tehnoloških kompanija.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi