PALA ODLUKA O ŠVAJCARCIMA Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav o kreditima - evo šta čeka građane Srbije!

Vrhovni kasacioni sud danas je zauzeo stav o rešavanju problema spornih kredita u švajcarskim francima.

Beograd
Beograd, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kasacioni sud je saopštio da je odluka ništavna, odnosno valutna klauzula u ugovorima o kreditima je proglašena ništavnom, pod uslovom da banka nema pismeni dokaz da je sve klijente upozorila na rizik o švajcarskim francima.

- Ovo jeste rešenje koje su građani tražili, nije obavezujuća odluka za sve. Ovo je prilika da razgovor nastavimo - rekao je predsednik Vučić komentarišući ovu odluku.

- Tačno je da je naša odluka veoma teška, ali smo spremni da je ostvarimo - dodao je predsednik.

Evo sadržine te odluke:

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Ovaj stav povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije, obavezujući samo za sudije Vrhovnog kasacionog suda, a nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS, budu ukinute.

Prema stavu građanskog odeljenja VKS, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra.

Međutim, VKS kaže da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju

dinarskog duga primenom kursa švajcerskog franka, koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa ĆF.

"U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini odredenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra", navodi se u stavu VKS.

VKS je ukazao da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u ĆF, sud na predlog tužioca (korisnika kredita) odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbedenja.

To znači da će na predlog zaduženog građana sud izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.

U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je VKS.

Predsednik VKS Dragomir Milojević izjavio je da će stav koji danas bude usvojen obavezati sudije Vrhovnog kasacionog suda, da će nižestepeni sudovi moći da donose i suprotne odluke, ali da će po reviziji slučajevi doći u VKS.

Moguće rešenje je ukidanje valutne klauzule u švajcarcima i indeksiranje kredita u evrima, smatra Milojević.

Milojević je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da postoje dve procesne situacije - građani tuže ili za raskid ugovora ili za ništavost ugovora, odnosno ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima.

Milojević kaže da je valutna klauzula kao takva pravno prihvatljiva jer se ugovara kako bi se očuvala tržišna vrednost plasiranih sredstava.

Međutim, napominje da se to odnosi na valutne klauzule u evrima, jer Narodna banka Srbija "čuva" kurs te valute i u odnosu na nju projektuje godišnju inflaciju.

Upitan koje su moguće opcije rešenja u navedenim procesnim situacijama i koje bi rešenje on predložio, Milojević kaže da je on za proglašenje ništavosti valutne klauzule u švajcarskim francima.

"Nemamo dokaza, odnosno, banka treba da pruži dokaze da se zadužila na međubankarskom tržištu baš u švajcarskim francima i da je tu valutu i plasirala građanima u vidu kredita. Takođe, obaveza banke je da pruži dokaze da je pisano obavestila građane o rizicima takvog poslovanja, odnosno zaključivanja takvih kredita", objašnjava Milojević.

Švajcarski franak
Švajcarski franak, Foto: Profimedia

Predsednik Vrhovnog kasaciong suda priznaje da sporovi predugo traju, ali navodi da je razlog za to preopterećenost sudova.

Današnja odluka Vrhovnog kasacionog suda trebalo bi da bude smernica za sudove kako da postupaju, koje dokaze da prikupljajui kako da presuđuju. Ipak, to su samo smernice i nisu obavezujuće.

"Smernice obavezuju samo sudije Vrhovnog kasacionog suda. Nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, po reviziji će doći kod nas, a naš stav je takav kakav danas budemo zauzeli", ukazuje Milojević.

Na današnjoj sednici mogao bi da bude usvojen i pravni stav da se, dok se ne okončaju sporovi, zastane sa iseljavanjem građana koji su prestali sa plaćanjem kredita iz ekonomskih razloga.

Ipak, predsednik VKS upozorava da ništavost valutne klauzule ne znači i ništavost celog ugovora, jer druge odredbe govore o preuzetim obavezama, kamatama i načinima plaćanja.

Građani treba da nastave da plaćaju stambene kredite, ali indeksirane u evrima, smatra predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Mladen
  02/04/2019 - 17:04
  Dobre vesti za građane koji su se borili sa problematičnim kreditima.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi