ISTIČE DANAS Za prvo dete 300.000 dinara

Rok za prijavljivanje lokalnih samouprava za dobijanje nepovratnih sredstava za podsticanje nataliteta ističe danas.

Pare, dinari, novac
Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

Javni poziv raspisao je Kabinet ministra bez porfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a pravo učešća imaju opštine i gradovi koje u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predviđenih mera i telo zaduženo za demografiju.

Za tu namenu izdvojeno je 650 miliona dinara, a ministarka Slavica Ðukić Dejanović kaže da se iz godine u godinu povećava broj opština i gradova i da su različiti projekti kojima konkurišu za sredstva - obnova i izgradnja vrtića, oprema za odeljenja ginekologije, promocija reproduktivnog zdravlja.

Podseća da je ovo četvrta godina kako se opštinama dodeljuju bespovratna sredstva za podizanje nataliteta i da je sve veći broj lokalnih samouprava koje se javljaju na konkurs.

Prve godine na javni poziv javilo se samo 15 lokalnih samouprava sa kompletnim projektom, naredne godine 60, a prošle 85 opština i gradova.

"Iz godine u godinu sve je veći broj ljudi na lokalu koji se bave populacionom politikom", rekla je Ðukić Dejanović za RTS.

Navodi da su predloženi i novi finansijski podsticaji i to da za prvorođenu bebu da porodica dobije između 250.000 i 300.000 dinara, da porodica za drugorođenu bebu dobija 10.000 dinara umesto dve, pet godina.

Predloženo je i da peto rođeno dete ima isti status kao četvrto, a to znači da svaki mesec roditelji dobijaju po 18.000 dinara do desete godine.

Mere popunacione politike, navodi ministarka, već su dale neke prve pozitivne rezultate. Srbija je jedina zemlja u regionu gde je porastao broj novorođene dece i porastao je broj žena koje rade i rađaju.

"Povećava broj majki koje su visokoobrazovane. Posebno je dobar podatak da je trećerođenih beba oko 700 više u odnosu na 2018. godinu, što znači da sve mere koje smo radili daju rezuultate", naglasila je minisatrka.

Govoreći o šestoro napuštene dece u Alibunaru koja se brinu sama o sebi, ministarka je rekla da to "mora sve da nas prene" i da je u ovom slučaju zakazao i rođak i komšija i institucije sistema.

"U suštini, zatajili smo svi", navela je ona i dodala da je deci sada važna psihološka podrška i što pre "stvaranje topline za svako dete".

Povezane vesti

 • Korisnik: Pčelica
  15/02/2020 - 15:55
  Da li se pomoć odnosi i na pripadnike nacionalnih manjina koji inače nemaju problema sa natalitetom. Pri tome ne rade i veliki broj ih koristi socijalnu pomoć iako su radno sposobni. Po ovom zakonu, ako rode troje dece, ne moraju uopšte da rade. Ovo treba da bude pomoć srpskom narodu na očuvanju nataliteta, a ne pomoć onima koji će sutra da budu novi korisnici socijalne pomoći, koji pri tom stalno koriste izgovor da su im ugrožena ljudska prava.
 • Korisnik: Majka
  14/02/2020 - 11:30
  Šta je sa majkama koje su dobile 20000 dinara i primaju 2500 dinara mesečno "za osnovne potrebe deteta"?
 • Korisnik: ogorčen
  14/02/2020 - 10:58
  i kad će biti isplata za prvo dete 300.000 din? obećali ste da će se primenjivati od 2020 godine, i ?? niko još nije dobio...stvarno sramota..
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi