IZGLEDA DA SE ISPLATI Srbi štede više nego ikad, šokiraćete se kad budete videli koliko smo "šteknuli" u bankama

Štediša koji je u avgustu 2012. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor dobio je u julu 2018. godine oko 32.000 dinara

Novac evro štednja
Foto: Profimedia

Dinarska štednja je u poslednjih šest godina utrostručena, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Ona je sa 18 milijardi dinara, koliko je iznosila u avgustu 2012. godine, povećana na 54,4 milijarde dinara zaključno s prethodnim mesecom ove godine.

U ovoj zgradi na Vračaru kvadrat papreno košta, a tek kad budete čuli ko je zida...

- U istom periodu povećana je i devizna štednja, sa 7,9 milijardi evra, što je 936 milijardi dinara, na 9,7 milijardi evra (1.147 milijardi dinara) - navode u Narodnoj banci Srbije.

Rezultat

Veća isplativost dinarske štednje rezultat je niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru koje je NBS postigla i održala tokom prethodnih šest godina, relativno viših kamatnih stopa na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju, činjenice da se na prihode od kamata na dinarsku štednju ne plaća porez, za razliku od devizne štednje

- Posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem.

Prema računici NBS, štediša koji je u avgustu 2012. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor dobio je u julu 2018. godine oko 32.000 dinara (270 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju, prenose "Novosti".

- Ukoliko se, pak, analizira samo isplativost štednje oročene na godinu dana, bez zanavljanja štednog uloga, analiza pokazuje da je štednja u dinarima bila isplativija od štednje u evrima u gotovo svim posmatranim potperiodima, i na duže i na kraće rokove - ističu u NBS.

Lekovita biljka koju svi koristimo donosi do 3.300 evra po berbi, a niko ne obraća pažnju!

U centralnoj banci podsećaju da su u proteklih šest godina postignuti značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta. Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. godine iznosila 12,9 odsto, smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 odsto, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama.

Postignuta je i očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa. Dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine - navode u NBS, podsećajući da su i prethodnih godina ukazivali na veću isplativost dinarske štednje u odnosu na deviznu.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Pera Detlic
  15/08/2018 - 08:57
  Stede...stede ajde sad da odu svi u banke pa da podignu svoj novac, dice ga svi malo sutra nema ga...hahahahaaha...nema ga...pare otisle, vlasnici banaka prave biznis, vas novac investiraju kojekuda po svetu. Zato ja moje pare cuvam u kuci.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi