POLA SRBIJE ĆE ODAHNUTI! Sud daje konačnu reč, svima koji su zaduženi u švajcarcima stižu LEPE VESTI!

Na društvtvenim mrežama se pojavio tvit povodom kojeg se spekuliše o odluci da se prekine sa prinudnim iseljavanjem dužnika.

Švajcarci ispred suda, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Takođe, neko je prokomentarisao kako je Komora javnih izvršitelja preporučila svojim članovima da na zahtev dužnika odlože izvršenje.

Tim povodom, mediji su kontaktirali Komoru javnih izvršitelja i pitali ih da li je ova odluka obavezujuća i šta bi sve podrazumevala.

- Кomora javnih izvršitelja je u skladu s Pravnim shvatanjem Vrhovnog kasacionog suda punovažnost valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzija od 2.4.2019. godine, preporučila javnim izvršiteljima da u slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, na zahtev izvršnog dužnika odlože izvršenje bez polaganja jemstva, do 30 dana radi davanja mogućnosti izvršnom dužniku da pokrene parnični postupak u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u CHF, a da nakon podnošenja dokaza o pokretanju takvog postupka, izvršenje odlože do pravnosnažnog okončanja tog parničnog postupka.

Кomora javnih izvršitelja u okviru svojih nadležnosti nema osnov da daje obavezujuća uputstva javnim izvršiteljima za postupanje. Očekujemo da će se javni izvršitelji u svom radu rukovoditi preporukom Кomore, kao i pravnim shvatanjem Vrhovnog kasacionog suda, bez obzira što isti nemaju karakter obaveznosti za javne izvršitelje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi