SRPSKA MEKA I MEDINA U ovom našem gradu poteći će med i mleko! Njegovi stanovnici imaće najveće prihode po stanovniku!

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je da će zbog investicije Ziđina budžet grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godine.

Aleksandar Milikić
Aleksandar Milikić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

* Kompanija "Ziđin majning" objavila je da će otkupiti i preostalih 60 odsto prava od američkog Friporta

* Ziđin će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata 

* Otvaranjem rudnika u Loznici nastaje šansa za otvaranje železničkog koridora Loznica - Valjevo

Rekao je i da će Bor imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Milikić je na Devetoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji "Pokretačka snaga ekonomskog razvoja", na panelu o uticaju razvoja rudarstva na lokalne zajednice, rekao da je prekjuče puštena važna vest za Bor, pošto je objavljeno da je Ziđin postao vlasnik i donje zone u Čukaru Peki. Gradonačelnik je istakao da je sada to "zaokružena priča".

SASTAVILI SE MORE I PLANINE! Haos u Crnoj Gori, izlile se reke, poplavljene kuće, saobraćaj u rasulu, kruzeri ne mogu u luku! (VIDEO)

Kompanija "Ziđin majning", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, objavila je 4. novembra da će otkupiti i preostalih 60 odsto prava od američkog Friporta da bi postala jedini vlasnik licence za istraživanje u potencijalno najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu - Čukaru Peki, za 390 miliona dolara. Ziđin će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Tomočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara.

"Bor je u žiži javnosti iz više razloga. Novi strateški partner Ziđin već menja i definitivno će promeniti dešavanja u Boru", naglasio je Milikić i dodao da se Bor već ubrzano razvija. Prema njegovim rečima, budžet Bora se trenutno puni sa 60 odsto od rudarenja, koje je veoma značajno za razvoj grada.

POSLE JEDNE PORUKE VIŠE NIJE BILA VIĐENA! Ugušio je tokom seksa, pa je slikao, a tek onda je započeo svoj užasni niz! (VIDEO)

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić je podsetio da je 2004. u dolini reke Jadar otkriven potpuno novi mineral jadarit, koji je nazvan po reci Jadar. "To je razvojna šansa ne samo za Loznicu već i našu državu", naglasio je on i dodao da su oči cele Zapadne Srbije uprte u projekat Jadar za eksploataciju litijuma.

"Nadamo se da će taj rudnik, po nekim procenama, biti otvoren tokom 2023. godne. Otvaranjem tog rudnika vidimo i našu šansu za otvaranje železničkog koridora Loznica - Valjevo, koji je trebalo više puta da bude završen."

Bonus video - Požar kod Starog dvora!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi