SVE STAJE! Uzbuna širom sveta, pada čitav sistem Svetske trgovinske organizacije

U Briselu smatraju da Donald Tramp očekuje da, u svetu bez Svetske trgovinske organizacije, dobije povoljnije uslove za SAD.

Berza, Foto: Tanjug/AP

Apelacioni organ Svetske trgovinske organizacije će u sredu prestati da funkcioniše, zbog čega će pasti ceo sistem Svetske trgovinske organizacije. Tako će pravila trgovine defakto prestati da važe, piše ugledni nedeljnik „Špigl“.

Predstojeći krah globalnog trgovinskog sistema nemački list povezuje sa politikom američkog predsednika Donalda Trampa.

Već dve godine SAD blokiraju proces izbora novih članova Apelacionog tela Svetske trgovinske organizacije, piše autor teksta.

U Apelacionom telu organizacije postoji sedam mesta, od kojih su samo tri popunjena. U utorak se dvojici od trojice sudija završava mandat.

- Apelacionom telu će time doći kraj, a zajedno s njim i glavnom nadzornom organu Svetske trgovinske organizacije - konstatuje list.

U Briselu smatraju da Donald Tramp očekuje da, u svetu bez Svetske trgovinske organizacije, dobije povoljnije uslove za SAD.

Čim rad Apelacionog organa bude paralizovan, samim tim biće paralisana i Svetska trgovinska organizacija i svetska trgovina se može vratiti „pravu jačeg“, pa se EU „već naoružava za takav slučaj“, zaključuje „Špigl“.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi