TERORISTIČKI NAPAD U SRBIJI Oteli Lauševića, Mišu Janketića, Marka Nikolića i još 103 putnika!

Grupa kriminalaca otela je „Jatov” „boing B727-200” 26. septembra 1981. na liniji Podgorica-Beograd, sa 98 putnika i osam članova posade. U avionu su bili naši poznati glumci Žarko Laušević (56), Mihailo Miša Janketić (77) i Marko Nikolić (69), kao i tim FK Budućnost.

Boing 727
Boing 727, Foto: wikipedia

Nakon što je avion poleteo iz Dubrovnika ka Beogradu, tri mladića iz Hrvatske odlučila su da otmu avion. Pored glumaca i fudbalera, u avionu su bili estradna zvezda Biljana Petrović i general Milan Šijan, narodni heroj, ratni komandant Šeste ličke brigade, koja se proslavila spasavajući maršala Josipa Broza Tita prilikom desanta na Drvar.

KAKAV CAR! Vladimir Putin sa kozacima "upao" na venčanje!

- Snimali smo seriju u Crnoj Gori i krenuli u Beograd jer je trebalo da igramo predstavu „Tramvaj zvani želja”. Avion je svratio u Dubrovnik da pokupi putnike, a kada smo uzleteli, izdvojila su se dvojica mladića sa pištoljima. Pretili su i tražili da ispraznimo prve redove, a sećam se da im je krajnji cilj bio da stignu u Johanesburg - ispričao je svojevremeno Miša Janketić.

PAZITE S KIM KAFENIŠETE, IMA NAS RAZNIH Psihopate piju gorku kafu?

Mikija spasao strah od letenja

U otetom „boingu 727” trebalo je da bude i glumac Miki Manojlović.

- On se zbog straha od letenja nije ukrcao, već se zaključao u hotelsku sobu i odbio da pođe, što je na kraju ispalo dobro za njega, jer od straha ko zna kako bi to preživeo - ispričao je glumac Marko Nikolić u emisiji „Dosije”.

Čim se avion odvojio od zemlje, ustala su tri dugokosa mladića - organizator Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Dvojica su izvadila pištolje, a jedan nož. Počeli su da galame i vitlaju oružjem, da psuju i prete da će početi da ubijaju ako iko prstom mrdne, a od onih koji su sedeli u prvim redovima zahtevali su da se premeste pozadi. Pritom su im stavljali cevi oružja u usta, na slepoočnice, a onaj sa nožem je uhvatio jednu od stjuardesa i prislonio joj sečivo uz grlo...

POZADINA UBISTVA POZNATOG BEOGRADSKOG ADVOKATA Miši Ognjanoviću je 15 dana pre ubistva potpisana smrtna presuda, i to zbog ovih poruka!

Kad su ispraznili prvih nekoliko redova u avionu, otmičari su se stuštili ka pilotskoj kabini i kapetanu saopštili da oni sad komanduju i naredili mu da umesto ka Beogradu avion usmeri ka Italiji, ka jednom od aerodroma na jugu, gde će, ako sve bude po njihovom planu, osloboditi putnike i sa posadom i rezervoarima punim goriva nastaviti let. Na mig pilota Ljubomira Zekavice kopilot Mirko Pintar je uspeo neprimećeno da pošalje tajnu šifru i javi da je avion otet. Na poruku je prva reagovala kontrola leta na dubrovačkom aerodromu i zatražila potvrdu od posade. Kad je potvrda ubrzo stigla, sve kontrole avio-saobraćaja u Jugoslaviji i svim susednim zemljama začas su saznale da je „Jatov“ “boing 727” u rukama otmičara i da leti prema jugu Italije.

IZAZIVA INFARKT Ovaj lek Srbi piju non-stop, a opasan je po život!

Iznad Italije otmičari su promenili plan i naredili pilotu da ih vozi u Izrael. Posle dužeg natezanja, grčke vlasti su im dozvolile da u Atini uzmu gorivo i nastave let, ali su im Izraelci zabranili ulazak u svoj vazdušni prostor. Pod pretnjom dva „fantoma” izraelskog ratnog vazduhoplovstva, u zoru narednog dana sleteli su u Larnaku na Kipru.

NEBO NOĆAS ISPUNJAVA ŽELJE Vernici slave letnje Bogojavljenje, a tačno u ponoć izgovorite ovu molitvu

Putnici su na aerodromu uspeli da pobegnu otmičarima tako što su izazvali požar u avionu, a u svemu su im pomogle stjuardese. Jelić je kasnije osuđen na osam, a saučesnici na pet i tri godine zatvora. Jelić je tvrdio da je iza ove otmice stajala teroristička grupa Bader-Majnhof.

KAKAV CRTAĆ! Evo šta se događa sa telom kad umremo (VIDEO)

Nikolić se sreo sa otmičarem posle 33 godine

Jelić je za naše medije izjavio da nije ustaša već Srbin iz Hrvatske i da je avion oteo iz političkih razloga. Rekao je da je njegova životna želja bila da ubije Tita kako bi se osvetio državnom vrhu. Međutim, bio je dospeo u zatvor u Nemačkoj, a Tito je u međuvremenu umro. U nemačkom zatvoru se upoznao sa pripadnicima terorističke grupe Bader-Majnhof i pod njihovim uticajem je odlučio da otme avion. Jelić je zbog toga odležao osam godina, a ukupno je 15 godina proveo iza rešetaka. Zatim je otišao u Švedsku, gde se oženio, dobio dve ćerke, koje su danas prvakinje u profesionalnom boksu. Jelić se posle 33 godine, u aprilu 2015. sreo sa glumcem Markom Nikolićem, a susret je organizovala ekipa emisije „Dosije”. Otmičar je od glumca zatražio oproštaj, a Nikolić mu je u šalio odgovorio: „Nisam se posle toga plašio, nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. Sve najbolje vam želim i da se vidimo na nekom ostrvu da letujemo zajedno ako nas neko ne ukrade”. Jelić sada piše knjigu o otmici.

STEFANA TENISOM LEČI STRES Poslanica iz redova socijalista: Zamislim da je preko puta neko ko me posebno nervira u skupštinskoj sali i udaram jako!

Janketić: Hteo sam da osujetim plan otmičara

Glumac Miša Janketić rekao je juče za „Alo!” da je sa jednom stjuardesom hteo da osujeti plan otmičara. - Pitao sam je gde stoji oružje koje putnici ostavljaju kada ulaze u avion, a ona mi je rekla da je u sefu i da ne možemo do njega. Iako smo videli otmičara sa pišoljem kod pilotske kabine, koji je u gipsu uneo oružje, i još jednog sa nožem, nismo ozbiljno shvatali situaciju jer nam je takvo nešto u to vreme bilo neshvatljivo. Ne sećam se gde su tada sedeli Laušević i Nikolić, ali kasnije nismo nešto pričali o tom događaju - kazao nam je Janketić. On kaže da su putnici pomislili za njega da je otmičar jer je ležerno stajao kod prozora i pušio, ali su ga na vreme prepoznali. - Neko je rekao: „Onaj tamo mi je jako, jako sumnjiv”, jer su tražili nekog otmičara koji se ubacio među putnike. Onda je neko iz FK Budućnost zapalio novine u WC-u i tada je počeo da kulja dim. Kada je neko viknuo: „Požar!”, svi su počeli da beže ka vratima. Neki su skakali na pomoćna krila, pa su na kraju otmičari ostali sami u avionu - prisetio se glumac, koji nije hteo da se sretne sa otmičarem kada su ga zvali iz emisije „Dosije”.

 PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: nada
  18/08/2018 - 18:27
  1981 godinama koga to interesuje !!!!!!!!!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi