"SVE JE POČEO DEVEDESETIH" Kriminolog otkrio: Ljudi iz podzemlja su bili u inostranstvu, a onda je usledio jedan poziv

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ocenio je da je organizovani kriminal u Srbiji počeo devedesetih godina prošlog veka i to presudnom zaslugom Državne bezbednosti, odnosno političara i policije.

Dobrivoje Radovanović
Dobrivoje Radovanović, Foto: Medija centar

"Politika je imala ličnih interesa da se stvori organizovani kriminal, jer joj on omogućava enormno bogaćenje za kratko vreme, a Državna bezbednost je to radila po naređenju političara u Srbiji. Pozvala je sve naše poznate ljude iz podzemlja koji su boravili van zemlje da se vrate u zemlju", kaže on.

Prema njegovim rečima, ti kriminalci su korišćeni kao paravojska na ratištima širom tadašnje Jugoslavije.

"Otimanje stare devizne štednje, prenos novca na Kipar ili neke druge destinacije tipični su potezi organizovanog kriminala. Dakle, postoji dokazani materijalni interes političara i postoji dokazani interes za korišćenje organizovanog kriminala za ratove, lokalne ratove koji su tada vođeni u Srbiji ili oko Srbije", priča Radovanović.

Dodaje da zbog zamaha organizovanog kriminala najviše trpe obični ljudi.

Zaplenjen heroin
Zaplenjen heroin, Foto: MUP

"Potrebno je izgraditi sistem, ali za to je potrebno najmanje od pet do 10 godina", kaže Radovanović.

On je izneo i zabrinjavajuće podatke o upotrebi droge među mladima.

"U adolescentskoj populaciji, ili učeničkoj srednjoškolskoj, u Beogradu dvadeset odsto dece uzima drogu, što je jako visok procenat. Pre pet-šest godina to je bilo deset odsto, pa sad vidite kojom brzinom raste. Tragedija je još veća u tome što četrnaest odsto njih diluje drogu", upozorava on.

Zemljotres pogodio Beograd!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 30.08.2019. 15:10 - 30.08.2019. 15:59 Građani uznemireni Zemljotres, Foto: Printscreen Tačno u 15h osetio se zemljotres u Beogradu i okolini. Zemljotres jačine 4,7 stepeni pogodio je danas šire područje Tuzle, osetio se u Sarajevu, a, kako je saopšteno, podrhtavanje tla osetilo se i u Hrvatskoj i Srbiji, prenosi Klix.

Radovanović je profesor psihologije kriminala i nekadašnji direktor Instituta za kriminološka istraživanja.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi