UČEŠĆE ŠEFA DRŽAVE IMALO VELIKU KORIST ZA INTERESE SRBIJE Dragaš: Vučić u Minhenu učvrstio međunarodnu poziciju Srbije

Ovogodišnji Minhenski bezbednosni forum potvrdio je da je ubedljivo najuticajniji skup svetskih lidera na kojem se na najvišem nivou razmatraju ključna pitanja globalne bezbednosti i politike i zato je učešće predsednika Aleksandra Vučića imalo puno opravdanje i veliku korist za interese Srbije, poručio je direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.


Orhan Dragaš
Orhan Dragaš, Foto: Dušan Milenković

- Pitanje Kosova i Metohije jedno je od važnijih na međunarodnoj sceni, što je potvrđeno i na Minhenskom forumu, gde je na tu temu organizovan poseban panel. Predsednik Vučić je tom prilikom s pravom podsetio na činjenicu, koja se u međunarodnim okvirima često zaboravlja, a to je da je Srbija apsolutno konstruktivna u dijalogu koji se vodi već godinama i da je ispunila sve obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom - kazao je on.

 

Ovakvo podsećanje bilo je više nego potrebno, tvrdi Dragaš, jer se u međunarodni okvirima često zamagljuje činjenica da u pregovorima jedna strana, a to je Srbija, nastupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok druga, prištinska strana, pokazuje da ne želi da ispuni ni minimum svojih obaveza, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

- Učešće predsednika Srbije na Minhenskom bezbednosnom forumu, kao i brojni susreti koje je tom prilikom imao sa svetskim liderima pokazalo je da je Srbija definitivno povratila svoj autoritet na međunarodnoj sceni, što je u odlučnoj fazi rešavanja kosovskog pitanja presudno za zaštitu nacionalnih interesa. Argumenti koje Srbija iznosi i njena politika u vezi sa Kosovom i Metohijom nedvosmisleno su u pravcu traženja kompromisnog rešenja, koja će doneti dugoročnu stabilnost na Balkanu i okončati dugotrajni konflikt između Srba i Albanaca, uz maksimalnu zaštitu srpskih interesa. Na forumu u Minhenu takva politika dobila je podršku najuticajnijih međunarodnih faktora - zaključuje direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Goran
  18/02/2019 - 17:23
  Vucic se bori za svoju zemlju.
 • Korisnik: Una
  18/02/2019 - 16:25
  Predsednik je dao sve od sebe.
 • Korisnik: Aca
  18/02/2019 - 15:48
  Ima predsednika za primer, a ne kao oni što su bili pa rasturili sve što su mogli.
 • Korisnik: Boka
  18/02/2019 - 15:31
  Svaka cast sve cestitke i pohvale za Aleksandra.
 • Korisnik: Eva
  18/02/2019 - 14:42
  Srbija se mnogo bolje kotira nego prethodnih godina!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi