DODIK O PROŠLOSTI ČLANA PREDSEDNIŠTVA BIH Džeferović je gledao monstruozna ubistva Srba, nije učinio ništa da ih spreči

- Definitivno je Džaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca - izjavio je Milorad Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Tanjug/AP

Izabrani srpski član u Predsedništvu BiH Milorad Dodik rekao je da će svaki put kada bude video Šefika Džaferovića u Predsedništvu, svaki njegov predlog gledati kroz činjenicu da je bio svedok smaknuća Srba i da je imao mogućnost da to spreči, a da to nije uradio.

 

To, za "Novosti", kaže izabrani srpski član u Predsedništvu BiH Milorad Dodik, a povodom ulaska u ovo telo Šefika Džaferovića kao predstavnika Bošnjaka. Dodik napominje da njemu niko ne može da pripiše da se tako ponašao prema muslimanima.

Prema njegovim rečima, Džaferović je u ratu bio načelnik Centra bezbednosti Zenica, koja je bila i zona Sakiba Mahmuljina, a gde je delovao i ozloglašeni odred "El mudžahedin", koji je odsecanjem glava pobio na desetine Srba.

- Definitivno je Džaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca da su neposredno pored njega ubijali Srbe i da nije reagovao. Uz to, kao načelnik Centra zataškao je podatke o zločinima odreda "El mudžahedin" - izjavio je on.

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović, Foto: Printskrin: Youtube/TV1 HD

Inače, iako je Džaferović u ratnom periodu odobravao državljanstvo mudžahedinima koji su se borili u BiH, a direktno su bili u tom odredu, do procesa protiv njega nikada nije došlo.

Sumnja se da je obiman deo dokumentacije sklonjen, a da je upravo on to učinio.

Dodik ističe da nije mogao da utiče na to koga će Bošnjaci da izaberu za člana Predsedništava BiH.

- Šta da radimo, on je izabran i ja tu ne mogu ništa. Ali, neću zaboraviti to što je uradio - poručio je Dodik.

 

Masovno stradanje Srba na Vozući dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, proterano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske RS i civila, dok se za 126 osoba još traga.

Pratite nas na InstagramuFejsbuku

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi