TENZIJE NA KOSOVU Kada bi se vazduh transportovao i to bi zabranili Srbima

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je situacija na severu Kosova i Metohije "koliko toliko" u granicama normale, ali pod visokim tenzijama, kao i da će Srbi nastaviti sa mirnim protestima i demokratskom borbom, jer Priština nema nameru da ukine "sramnu meru" od 100 odsto carine na robu iz centralne Srbije, kojom se ugrožava opstanak Sba.

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

"Situacija je koliko-toliko u granicama normale, ali pod visokim tenzijama", rekao je Simić i podsetio da se već treću nedelju blokira distribucija srpskih proizvoda iz centralne Srbije na KiM.

"Uz osnovne potrepštine, tu je i blokada lekova, medicinskih sredstava i štampe, a osim blagog upozorenja, još se niko od međunarodnih organizacija nije pobunio što se Srbima uskraćuju osnovna ljudska prava", rekao je Simić za TV Prvu.

Na pitanje u vezi s koncertom Svetlane Cece Ražnatović, koji bi trebalo da bude održan u podne u Kosovoskoj Mitrovici, a s obzirom da je kosovski ministar kulture zatražio da joj se zabrani ulazak na KiM, Simić je rekao da dolazak pevačice Srbi na severu KiM vide kao znak podrške i solidarnosti.

"Stiče se utisak da, ako bi se vazduh mogao transportovati, oni bi i to zabranili Srbima. Posle sportista i pevačice, svako ko želi da dođe i bude sa Srbima stavlja se na neku listu i zabranjuje mu se ulaz. To otkriva prave namere Prištine - da se uvedenim merama Srbima oteza život i da sami počnu da napuštaju prostor KiM" rekao je Simić.

Taj koncert, dodao je, organizuju studenti, koji su sve proteste organizovali sa željom da skrenu pažnju javnosti da se u 21. veku, jednom narodu na tlu Evrope zabranjuje da normalno živi, da ima hranu, lekove...

On je pozvao i sve ljude iz centralne Srbije da odvoje par sati i dođu da pruže podršku Srbima na KiM, koja će, kaže, mnogo značiti.

Simić je istakao da su Srbi prinuđeni da nastave sa mirnom, demokratskom borbom, jer nemaju alternativu, ako se zna da Priština nema nameru da ukine sramnu, antisrpsku meru, kojom se ugrožava opstanak Srba.

Takođe, očekuje i veći i jači pritisak međunarodne zajednice na Prištinu.

"To što oni blago osuđuju, a Priština nastavlja da radi protiv Srba na ovim prostorima, ne doprinosi smirivanju tenzija", upozorio je Simić.

Kada je reč o početku formiranja kosovske vojske, najavljenom za 14. decembar, Simić je poručio da će se Srpska lista jasno usprotiviti takvim odlukama, kao što je uradila i prilikom usvajanja tih zakona u načelu.

To je, ponavlja, kršenje svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja predviđa jedino Kfor kao vojnu formaciju na KiM, svih ostalih sporazuma, pa čak i akata koje su sami Albanci doneli.

"Mi ćemo se oštro usprotiviti tome i još jednom apelujem na međunarodne predstavnike da još više podignu glas, jer se njihove blage kritike u Prištini doživljavaju kao ''zeleno svetlo'' za nastavak procesa koji bi doveli do formiranja vojske Kosova", rekao je Simić.

"Ako se setite da su čak i kosovski zvaničnici vojsku Kosova poredili sa naslednikom OVK, onda možete da zamislite kakva zebnja postoji među Srbima na KiM", zaključio je Simić.

Pratite nas na FejsbukuInstagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 • Korisnik: Zeljko
  09/12/2018 - 07:52
  Zabranili bi Srbima i da žive i da dišu i sve! Netrpeljivost prema nama je očigledna, strasno!
 • Korisnik: Miki
  09/12/2018 - 06:42
  Šiptari da ikako mogu, i vazduh bi Srbima zabranili, ali na svu sreću to ne mogu...
 • Korisnik: rge
  08/12/2018 - 20:43
  Siptarima je sve dozvoljeno od strane njihovih mentora al to nece proci
 • Korisnik: sgd
  08/12/2018 - 20:42
  siptari bi sve zabranili kada bi se pitali!
  • sasa @sgd
   09/12/2018 - 00:58
   Zloba i mrznja na sve strane
 • Korisnik: Hana
  08/12/2018 - 20:34
  Nikada Albanci ne mogu zlo da cine, a da se nadaju dobrome .
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi