"Kinezi su mi dali informacije"

On je istakao da osuđuje sve političke manipulacije

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Rajko Ristić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je njegova poseta Kini bila od izuzetnog značaja, jer je Srbija pokazala da je pravi prijatelj Kine, te dodao da će u tu zemlju uskoro stići pomoć Vlade Srbije u vidu medicinske opreme.

"Kako mi to volimo da kažemo, na muci se poznaju junaci, a u nevolji se poznaju i pravi prijatelji", rekao je Dačić u Pekingu.

On je istakao da su svi njegovi sagovornici u Pekingu istakli da je Kina ponosna što ima prijatelja kao što je Srbija, te dodao da je Srbija ponosna što jeste i što može da bude prijatelj Kine.

Naveo je i da su ga oni informisali da su postignuti veoma značajni rezultati u zaustavljanjuju širenja epidemije korona virusa, da je broj izlečenih veći od 20.000, a da je juče broj novih slučajeva van provincije Hubej bio svega pet, što pokazuje da su postignuti važni koraci u zaustavljanju epidemije.

"Mi želimo kineskom narodu da iskažemo divljenje za sve što radi, poštovanje i podršku. Uskoro će stići i pomoć koju je Vlada Srbije uputila, pre svega u medicinskoj opremi. Želimo narodu i rukovodstvu Kine da pobedi ovu strašnu bolest", istakao je Dačić.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: EPA

On je istakao da osuđuje sve političke manipulacije epidemijom, koje se koriste za širenje antikineske atmosfere širom sveta, naročito u nekim zapadnim zemljama.

"Svi bi trebalo da se ponašaju upravo suprotno, da daju podrsksu Kini, zato što je Kina načinom organizovanja države, odgovornim pristupom problemu, mnogo pomogla čitavom svetu", rekao je Dačić.

On je dodao da se Kina nalazila na braniku borbe protiv epidemije i pomogla zemljama da dobiju na vremenu i da se bolje organizuju u slučaju da se virus proširi na druge kontinente i regione.

Kina
Kina, Foto: Shutterstock

Šef srpske diplomatije je naglasio da je u razgovorima još jednom zahvalio Kini na principijelnoj podrsči u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kada je reč o KiM, i izrazio snažnu podršku Srbije politici jedne Kine i zaštiti integriteta i suvereniteta te zemlje.

Dačić je dodao da je značajno i to što su njegovi sagovornici istakli da je njegova poseta bila prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Kini, u specifičnoj situaciji.

"Zato je to simbolična poruka da je Srbija spremna da bude solidarna i da pruži podršku kineskom narodu i rukovodstvu u danima kada je njima teško, kao što je Kina u najtežnim trenucima za srpski narod, u vreme bombardovanja, bila prisunta i podnosila žrtve, kao i Srbi", rekao je Dačić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Ludi@milojko
  27/02/2020 - 16:39
  Dačiću,,,,konj brdske marke,reče izet fazlinović
 • Korisnik: slađa
  27/02/2020 - 13:24
  Korona virus je mogao bilo gde da se pojavi na svetu. ne samo u Kini. To je opomena da se ne juri samo za profitom. Da se posveti pažnja ljudima, čovečanstvu. Zaštiti životne sredine, socijalnoj pravdi. Elementarnim vrednostima.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi