DAČIĆ OTKRIO Od ponedeljka još jedna zemlja povlači priznanje Kosova!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić gostovao je u jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" sa Milomirem Marićem i Katarinom Košom, a tom prilikom je otkrio deo Putinove posete i tok dijaloga Prištine - Beograda.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Happy TV

- Mi smo od 2012. redovno obaveštavali Rusiju o toku dijalogu Beograda- Prištine, koji je išao u smeru gore-dole. Stalno se pojavljuju neki tekstovi, i kod nas i ruskoj štampi pa i na zapadu, i govorilo se da Rusija nije zainteresovana a da reši problem Kosova. Mislim da se razumemo, to nije tačno. Vladimir Vladimirovič Putin je izjavio na konferenciji za štampu, da Rusija podržava sve ono što je u interesu Srbije i sve što je za nas prihvatljivo. Putin se protivi postupku Prištinskih vlasti vidi se da ni njima nije drago zbog posete. Osvanuli su brojni grafiti kao i negativni komentari u Prištini zbog toga. Sergej Lavrov je posalo pismu Federiki Mogerini, uoči posete tražeći da informiše Rusiju šta je postignuto u dijalogu, šta su prepreke zbog kojih se ne može doći do rešenja. Rusija ima pravo na ti jer su regularna članica Saveta bezbednosti. Ako jedog dana dođe do sporazuma to mora da Saveta bezbednosti verifikuje kao neki sporazum. Mi smo daleko od toga, ima pomaka prvo u pozicioniranju u SAD-u, sada oni ipak dozovoljavaju da se vodi dijalog i da se pronađe kreativno rešenje. Amerika je jasno zatražila od hašim Tačija da ukine takse od sto odsto, i da dogovor isporuči Americi koja to traži. Evropska unija se buni jer im se oduzima primat u razgovorima, a ja mislim da je bitno što se Amerika umešala jer je to pozitivna stvar - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na pitanje odakle je krenula inicijativa da Srbija ne sme da ne dobija ništa a Kosovo sme, Dačić odgovara da je naša zemlja uspela da vrati pitanje Kosova kao glavnu temu.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Happy TV

- Mi smo uspeli da vratio pitajne Kosova na glavnu temu dnevnog reda. Predstavnici Rusije su nam otvoreni rekli juče, zapravo, Sergej Lavrov je rekao da nije očekivao ovakav epilog i da je za Srbiju ovo istorijski uspeh da 12 zemalja povuče priznanje Kosova. Svima je poznato da su nam tražili da mi napravimo suspenziju naših aktivnosti na šest meseci a da oni suspenduju takse koje su nam uveli. Je l' to važi i za Ameriku da će ona prestati da lobira, samo sam se to zapitao. Na Savetu bazbednosti su rekli "pozivamo sve zemlje da priznaju nezavisnost Kosova". Makroni je najavio da će da lično da utiče na razne zemlje da priznaju nezavisnost. Mi na sve ovo nismo prostali i sa našim aktivnostima i radom nastavljamo dalje. Sutra nastavljamo dalje pregovore, ponedeljak je dan kada se može očekivati da će još jedna zemlja povući priznanje. Ana Brnabić je imala jedan razgovor sa američkim kongresmenima i rekao da se zaustavimo malo jer iritiramo javnost. Ja se ne slažem jer ta naša akcija daje doprinos i drugim društvima jer Albanci moraju da shvate treba da prave kompromise - nagovestio je Ivica Dačić.

On dodaje da je sada pravo vreme za ukidanje taksi na srpske proizvode.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Happy TV

- Oni stvaraju jednu vrstu nove realnosti, niko ne spominje zajednicu sprskih opština, niko ne spominje rezoluciju 1244, pogotovu ovi sa zapada. Pokušavaju da glavna tema bude uvođenje taksa, a to je suludo što je uvedeno, a zna se šta je glavna tema. Ne znam da li će biti brzo ili ne, nema mnogo prostora za čekanje, ako neko hoće da se postigne dogovor o nekom rešenju, ne može preko noći. Evropska unija nešto kao planira da bude u prvoj polovini godini zbog svojih problema, idu na izbore, nema legitimiteta ni posvećenosti tome. Mogerini verovatno neće ostati na ovom mestu, Italija je promenila vlast i Mogerini je izgubila političku bazu i jer priprada socijalističkoj partiji koja nije dobro prošla. Ne može da se požuri dok se ne ukinu takse a sada je pravi trenutak. Čak i SAD smatra da je momenat dobar da se sad napravi dogovor. Vidite koliko smo vremena potrošili da razovaramo samo o ideji predloga kako se može postići rešenje - rekao je Dačić.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi