UZBUNA NA KOSOVU! Oko 2000 Srba ŽIVOTNO UGROŽENO, Albanci rešili da nas ISTREBE!

Situacija je izmakla kontroli.

Kosovo
Kosovo, Foto: B.A.

Zalihe insulina i pratećeg medicinskog potrošnog materijala u srpskim enklavama na teritoriji centralnog Kosova su na izmaku, čime su ugroženi životi oko 2.000 Srba koji boluju od dijabetesa, a žive južno od Ibra, pišu beogradski mediji.

Kako se navodi, situacija je posebno zabrinjavajuća u Gračanici i okolini, gde su mnogi dijabetičari ostali bez životno važnog leka ili iglica, tračica za merenje glikemije, pen brizgalica i ostalog potrošnog materijala koji je neophodan za samokontrolu kod dijabetesa.

Kosovo
Kosovo, Foto: B.A.

Ovo je direktna posledica odluke prištinskih vlasti od 21. novembra, kojom je taksa na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH povećana na 100 odsto, što je paralisalo dopremu lekaova, hrane i ostale robe iz centralne Srbije u južnu pokrajinu.

- Svakog dana je sve teže i sve više pacijenata dijabetičara traži pomoć, jer su ostali bez insulina, iglica, tračica ili nekog drugog neophodnog materijala za insulinsku terapiju. Dopremanje insulina iz centralne Srbije već duže vreme je blokirano, a sada je stalo i iz Kosovske Mitrovice - rekao je predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa Slatko srce iz Gračanice Bojan Mirković.

 

On je upozorio da je situacija alarmanta i da su ugroženi život dijabetičara, kojima je uskraćeno pravo na lekove bez kojih ne mogu da žive.

Sa problemom dijabetičara, upoznat je i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji je upozorio da, pored nestašice lekova, Srbima južno od Ibra preti i nestašica osnovnih životnih namirnica.

- Situacija na terenu je sve lošija, sa rafova ponestaje hrane, magacini su sve prazniji. Nadamo se da će EU konačno reagovati i stopirati ovo nerazumno ponašanje prištinskih vlasti. U stalnom sam kontaktu sa našim meštanima, koji žele da ostanu na svojim ognjištima, ali očekuju da zvaničnici EU vide na Kosovu i Srbe, a ne samo Albance - rekao je Popović.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Ana
  14/12/2018 - 06:12
  Provociraju, pozivaju na nasilje i istrebljenje Srba. Ovome se mora stati u kraj
 • Korisnik: Miloš
  14/12/2018 - 06:06
  Šiptarima je to odavno krajnji cilj, da nas istrebe... Ali, nikada im to nećemo dozvoliti!
 • Korisnik: Zizu
  13/12/2018 - 23:39
  Srbija će način da pomogne svim narodu na KIM nikad ih neće ostaviti
 • Korisnik: Petar
  13/12/2018 - 23:22
  Srbima nazalost preti humanitarna katastrofa, mora se ovo resiti sto pree.
 • Korisnik: Maja
  13/12/2018 - 23:16
  Jezivo! Ovo je dno dna! Srbija je uz svoj narod, moramo nekako pomoci nasim ljudima na KiM!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi