OBAVEŠTAJNE SLUŽBE VRBUJU MLADE PO SRBIJI Ponudiće vam školovanje, stipendiju i napraviti od vas uspešnog pojedinca, a onda tražiti JEDNU USLUGU!

Postoji razrađen sistem po kojem MI6, CIA i BND od naših kadrova prave svoje ljude. Nude im stipendije i učešće u fondovima, a zauzvrat traže usluge. Infiltriraju ih u diplomatiju, bezbednost i energetiku, tvrde stručnjaci

CIA
CIA, Foto: EPA/Olivier Douliery

U Srbiji operiše nekoliko stranih službi, a najjednostavniji način delovanja je, tvrde bezbednosni stručnjaci, da od naših građana - uglavnom mladih osoba - naprave svoje ljude, koje potom infiltriraju u njima interesantne sisteme!

Strane službe su u Srbiju posebno ušle nakon 2000. i na našoj teritoriji deluju britanska MI6, američka CIA, nemački BND, a nije zanemarljivo prisustvo i turske službe, tvrdi bivši direktor beogradske policije Marko Nicović.

- Oni od naših kadrova prave svoje ljude, i to tako što targetiraju neku mladu osobu, obrazovanu, koja govori jezike. Nude im doškolovavanje, stipendije, učešće u fondovima, rad na projektima, a vremenom počinju od njih da zahtevaju usluge. Tako ta osoba postaje njihova i ubacuju je u sistem koji je njima interesantan: diplomatiju, bezbednost, energetiku, bezbednosne službe - ističe Nicović.

Kako kaže, stranim službama su interesantne osobe koje donose odluke, političari, ali i ljude koji rade u obezbeđenju visokih funkcionera.

Organ Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su obaveštajne službe najuticajnijih zemalja sveta tradicionalno veoma aktivne na Balkanu, iako se njihov fokus vremenom menja u skladu sa ekonomskim i političkim ciljevima tih zemalja.

Srbija je veoma interesantna za službe velikih zemalja jer to je prirodno za državu koja ima odlučujući politički i ekonomski uticaj u regionu. Zato su ovde aktivne i ruske, američke, nemačke i francuske obaveštajne službe, koje nastoje da pomognu u ostvarenju interesa svojih zemalja na ovom području - kaže Dragaš i navodi da Srbija ne treba da brine zbog delovanja stranih službi sve dok domaće službe štite interese naše zemlje, što je sada slučaj.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi