BRISEL POSLAO PISMO, ALBANCI U PANICI Posle bahatog nastupa Haradinaja, stigla oštra poruka evropskih zvaničnika

Predstavnici EU, Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Hahn uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija, Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Ramuš Haradinaj,Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Brisel
Ramuš Haradinaj,Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Brisel, Foto: European Union

 

Evropski funkcioneri takođe pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija.

 

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerini, Hana i Malstrom upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je obelodanila GazetaExpres onlajn, ističući da evropska "trojka" u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu, koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno.

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet:

"Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške", navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

 

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou.

"Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga", kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.


Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Cedoljub
  18/12/2018 - 20:38
  Haradinaj, vreme je platis svoje fakture .
 • Korisnik: Oopana
  18/12/2018 - 20:20
  Haradinaj svojim političkim potezima sve dublje i dublje sebe zakopava.
 • Korisnik: Alek
  18/12/2018 - 20:03
  Smučio se svima u EU sa svojom drskošću i bahatim ponašanjem!
 • Korisnik: Mara
  18/12/2018 - 20:00
  Vreme je da im se postavi ultimatum.
 • Korisnik: Mara
  18/12/2018 - 19:05
  Vreme je da medjunaroda zajednica ostro reaguje na bahato ponasanje Haradinaja.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi