PANDORINA KUTIJA OTVORENA, AUTORITET EU U KRIZI Priština nema strategiju, ali neće stati na ovome. Izmišljaju, ali imaju OPASNE MOTIVE!

Čak i da se sutra ukine odluka Prištine o taksama od 100 odsto za srpske proizvode, posledice će biti velike, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić, Foto: Alo / Dejan Briza

Priština neće stati, postaviće druge prepreke koje će samo pogoršati prilike u regionu, istakao je Ljajić gostujući na RTS-u i dodao da je trgovina sa preduzetnicima na KiM u potpunosti obustavljena.

"Juče smo imali podatke od kosovske Uprave carina da je za 20 miliona evra manja isporuka robe. Na dnevnom nivou, mi smo imali između 1,1 milion evra i 1,2 miliona evra, što je oko 40 miliona evra na mesečnom nivou... Čak kad je taksa bila 10 posto, dnevna isporuka je iznosila 140.000", rekao je Ljajić.

Komentarišući tvrdnju albanskog premijera Edija Rame da su takse uvedene jer je Beograd kršio sporazum CEFTA, Ljajić je rekao da u tome nema "ni zrna istine" i postavio pitanje gde se to Priština i kome žalila na Srbiju.

"Ako vidite motive i razloge, oni su potpuno različiti, svako je navodio drugačije razloge. Prvo Interpol i kampanja Srbije u međunarodnim organizacijama, posle su izmislili bezbednosne razloge, onda navodno kršenje CEFTA sporazuma...", naveo je Ljajić.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić, Foto: Alo / Dejan Briza

On, međutim, ne veruje da će kosovske vlasti snositi sankcije, a od sastanka Stalnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje očekuje samo još jedan apel da se takse ukinu.

"Ne verujem da može išta više od toga, voleo bih da budemo iznenađeni oštrom reakcijom. Mi se suočavamo i sa krizom autoriteta Evropske unije - ako ne možete da rešite ovakav spor koji je evidentan, kako onda možete da posredujete u traženju političkog rešenja za ovaj problem", rekao je Ljajić.

Na pitanje ko savetuje Prištinu, ministar odgovara da je nemoguće da ih neko savetuje na ovakve poteze.

"Ovo je suludo... Mogli ste da nađete milion drugih pametnijih načina ako ste hteli neku vrstu konfrontacije, a vi ovde štetite regionu, vašim građanima, privrednicima", rekao je Ljajić.

On smatra da Priština nema izlaznu strategiju i da je cilj ovih poteza da se izdejstvuje nešto od EU, kako bi se takse ukinule.

"Sa političke tačke gledišta ovo vodi samo u nestabilnost", ističe ministar.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić, Foto: Alo / Dejan Briza

Komentarišući najavu transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, Ljajić naglašava da su takse otvorile Pandorinu kutiju.

"Kada su videli da za takse ne može niko da utiče, onda hajde sve što smo imali kao plan da realizujemo. Ja mislim da se neće stati na tome, da će se ići sa drugim preprekama koje će pogoršati ukupne prilike u ovom regionu, umesto da idemo ka tome da tražimo rešenja", kaže Ljajić.

Posledice ovoga će biti jako velike, čak i sutra da se sve ukine, ističe ministar Ljajić.

 

Pratite nas na Fejsbuku Instagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Anna
  09/12/2018 - 08:57
  Pristinu treba stopirati jednom za sva vremena.
 • Korisnik: Anna
  09/12/2018 - 08:56
  Pristina nema meru ni u cemu, preterala je.
 • Korisnik: Miki
  09/12/2018 - 07:05
  Evropska unija mora pod hitno nešto da preduzme. Ne smeju da dozvoje da se ovo nastavi. Moraju da spreče opasnosti koje dolaze iz Prištine!
 • Korisnik: Milan
  08/12/2018 - 20:29
  Prištini se mora stati na kraj, a prvi koji to treba da urade su njihovi zapadni mentori
  • sasa @Milan
   09/12/2018 - 00:54
   SAD bi morala da reaguje na ovakvo ponasanje Pristine dok ne bude kasno
 • Korisnik: svd
  08/12/2018 - 20:28
  Pristina izuzetno opasne stvari i destabilizuje ceo region
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi