ČIST ULTIMATUM Priština objavila bezobrazne uslove pod kojima će pregovarati sa Beogradom

Nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu će biti prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti, članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO-u, predviđeno je Predlogom rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

ROSU, Kosovo policija
ROSU, Kosovo policija, Foto: EPA

Predlog, koji je izradila grupa SDP-a, objavila je TV Kljan Kosova i on će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sednica kosovskog parlamenta.

Kako se navodi, pod procesom dijaloga i pregovora se podrazumeva "efikasan i jedini način za postizanje održivog, sveobuhvatnog, međunarodno prihvatljivog i pravno obavezujućeg sporazuma između dve države-suseda".

Prema tom predlogu tri su fundamentalna pitanja koja formiraju okvir, sadržaj i karakter procesa dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma: “teritorijalni i unitarni karakter države Kosovo, strateški interes države Kosovo i Republika Kosovo je državno uređenje parlamentarne demokratije i sekularnog društva unutar multi-kulturne tradicije”.

Skupština, navodi se, neće podržati razgovor koji, kako se navodi, "ne uzima u razmatranje i osporava strukturalne i identitetske osnove države Kosovo".

Predviđeno je da kosovska skupština izglasa Zakon o dijalogu, kojim će biti obezbeđena pravna validnost i zakonsko sankcionisanje sadržaja Platforme za dijalog, kao i odgovornosti predstavnika prištinskog tima u pregovorima.

Predlog rezolucije predviđa obezbeđivanje šireg političkog konsenzusa političkih partija, a u izradu Platforme bio bi uključen I jedan predstavnik parlamentarne opozicije.

Predviđeno je formiranje i Odbora za izradu Platforme za dijalog čiji članovi bi bili iz pregovaračkog tima i civilnog društva izabranih u parlamentarnoj proceduri.

Takođe, predviđeni su i rokovi za izradu i funkcionalizaciju Platforme i Zakona o dijalogu, a pregovarački tim bi bio u obavezi da u roku od 30 dana skupštini dostavi nacrte Platforme i Zakona o dijalogu.

Inače, tim Prištine za dijalog sa Beogradom, koji se u Predlogu rezolucije naziva "državna delegacija" imaće ovlašćenja i ekskluzivno pravo da saopštava i javno interpretira postupke, sadržaj i postignuća u tom procesu.

Tim će činiti politički predstavnici koje će izglasati parlament, a predvodiće ga dva predstavnika - po jedan iz vladajuće koalicije i predstavnik opozicije i oni će biti izabrani u parlamentu.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Anna
  05/12/2018 - 09:22
  Pristina krsi sve moguce zakone.
 • Korisnik: Anna
  05/12/2018 - 09:21
  Pristina preteruje sa tim glupim potezima.
 • Korisnik: Olja
  05/12/2018 - 09:09
  Nece im proci njihov bezobrazluk i bahacenje!
 • Korisnik: nina
  05/12/2018 - 09:08
  Da kada ih podržavaju.
 • Korisnik: Mima
  05/12/2018 - 09:03
  Srbija je dovoljno jaka da ne pada ni na kakve provokacije i ucene.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi