GENERAL DIKOVIĆ ŠOKIRAO "Prodali smo silnu opremu, tenkove smo istopili u železari", a onda je Vučić VASKRSAO Vojsku Srbije i podigao je na NOGE!

Sećam se 2012, prvog sastanka s novim ministrom odbrane i njegovog izraza na licu kada smo razmatrali kojoj vojnoj sili da prepustimo kontrolu vazdušnog prostora, jer više ne možemo da dignemo avijaciju, a nekada smo bili četvrti u Evropi. Od tog vremena do mog odlaska veliki je posao obavljen.

General Ljubiša Diković
General Ljubiša Diković, Foto: Ministarstvo odbrane

Da li je moguće da je tada stanje u vojsci bilo toliko loše?

- Država je tada bila pred bankrotom, a vojska pred naređenjem da ide kući na kazan. Brojno stanje - oko 30.000, a plata ni za njih. Prodali smo silnu opremu, milione komada municije svih kalibara, protivtenkovske topove, stotine hiljada pušaka, haubice, hiljade prenosnih PVO sistema... Tenkove smo istopili u železari, a u državnom fondu, gde je trebalo da se slivaju ta sredstva za takvu reformu vojske, novca nije bilo. Na prvim sastancima sa novim ministrom smo predočili rešenje da u armiju vraćamo korišćena sredstva dok se nova ne nabave. Tako je zaustavljeno propadanje...

Ima li nečega što niste uradili a hteli ste da uradite?

- Vraćam se na vaše zapažanje da sam bio spokojan kada sam odlazio. Znam tačno kako će Vojska Srbije izgledati za pet godina i znam da će srpski pešadinac ili artiljerac biti opremljen kao i onaj, recimo, u Nemačkoj. Bilo je jedno obraćanje predsednika iz naše kasarne u Pančevu i tu je sve rečeno. Neko će mi možda zameriti zbog ovih reči, ali ništa to ne bi bilo tako da Aleksandar Vučić nije prvo bio ministar, pa premijer, pa sad predsednik. Ceo život se vodim principom "Krivo sedi, a pravo govori". Ne bismo mi danas govorili o borbi na Kosovu i o Košarama i Paštriku da nije njega. Pričali bismo ko zna o čemu. Ne bi danas oficir pred svetom i pred porodicom opet išao u uniformi ponosan što je odabrao taj poziv.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi