POŠTOVANJE JAVNOG REDA I MIRA Rebić povodom incidenta u Lučanima: Policija je postupila profesionalno i zakonito

Dva dana nakon incidenta u Policijskoj stanici Lučani Policijske uprave u Čačku, Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se saopštenjem u kom je prenelo izjavu direktora policije Vladimira Rebića.

Vladimir Rebić
Vladimir Rebić, Foto: Tanjug/Filip Krajincancic 

- Nakon izvršene analize događaja u Policijskoj stanici Lučani, Policijske uprave u Čačku, dana 16.12.2018. godine, odgovorno tvrdim da je postupanje policijskih službenika tom prilikom bilo potpuno profesionalno i zakonito. Smatram da je tokom izbornog procesa, policija na zakonit i efikasan način postupila po svim prijavama građana, u cilju obezbeđivanja stabilnog javnog reda i mira u Dragačevu. Budite uvereni da ne postoji prijava građana povodom koje odmah nije bila upućena najbliža patrola radi provere konkretnog stanja, a zatim i obavljanje konsultacija sa nadležnim tužiocem, odnosno sudijom za prekršaje - izjavio je Rebić.

 

On je dodao da je prisustvo državnog sekretara Dijane Hrkalović u Policijskoj stanici Lučani bilo u cilju podrške postupanja policijskih službenika, "ali tvrdim da ona nije izdavala naloge, niti uticala na odluke koje su postupajući policijski službenici i tužioci donosili".

- Činjenica da niko od građana, niti učesnika izbornog procesa nije imao konkretne primedbe na postupanje policijskih službenika, jasno ukazuje da su policijski službenici Policijske uprave u Čačku profesionalno obavili zadatke. Izražavam žaljenje što se u medijima vodi kampanja protiv policije i najoštrije osuđujem što je od jednog broja građana izvršen upad u prostorije policijske stanice, čime je izvršen svojevrstan pritisak na rad policajaca koji svoje poslove obavljaju u skladu sa važećim zakonima - rekao je Rebić i dodao:

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović, Foto: MUP Srbije

"Najiskrenije se nadam da će se povodom ovog događaja političari uzdržati od napada i pritisaka na policijske službenike, kako bi policajci, svoj inače težak posao, obavljali profesionalno i u skladu sa zakonima, a u interesu svih građana Republike Srbije."

Načelnik PU Čačak: Šokiran sam uvredama

Nakon događaja reagao je i načelnik Policijske uprave u Čačku, Draško Darijević.

- Kao policijski službenik koji svoj posao profesionalno i časno obavlja već skoro dve decenije šokiran sam neistinama koje uporno iznose pojedini političari. Istakao bih da ovakve uvrede na račun rada policije nisam doživeo tokom cele moje karijere, kao što nisam ni doživeo da u policijsku stanicu upadne grupa ljudi.

Naravno da 16. decembra, kao ni bilo kog drugog dana nije Dijana Hrkalović preuzela komandu Policijskom stanicom Lučani, već sam to činio ja kao načelnik Policijske uprave Čačak. Tokom tog istog dana policijski službenici naše uprave postupali su u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenima i isključivo po nalogu nadležnih tužilaca, koji su takođe bili prisutni u stanici tokom celog dana - izjavio je Darijević.

 

On je dodao to "da je Dijana Hrkalović imala pravo što je došla da nam pruži podršku nažalost potvrđuje i pomenuti upad u stanicu, za koji smatram da je svakako presedan u civilizovanom svetu".

On je istakao da je potpuno netačna informacija da je uhapšeno osam aktivista opozicije, već dvojica.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi