DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE O IZJAVI BOŠKA OBRADOVIĆA Širenjem lažne slike da u pravosuđu rade kriminalci i zagovaranje lustracije tužilaca i sudija destabilizuje se pravosudni sistem i urušava poverenje građana!

Odgovorili mu

Sudnica, Specijalni sud
Apelacioni sud, Beograd
Apelacioni sud, Beograd, Foto: Alo! Masanori Josida

*Povodom diskusije pojedinih narodnih poslanika i izjava Boška Obradovića „da će promena sistema značiti lustraciju svih kriminalaca u srpskom tužilaštvu i pravosuđu“, oglasilo se Društvo Sudija Srbije

*Društvo Sudija Srbije svesno je činjenice da su sudije, kao i ostali nosioci javnih funkcija, podložni kritici. Kritika, međutim, ne znači da sudije treba da budu meta nipodaštavanja i zlonamernih uvreda

* Društvo sudija Srbije podseća da, kao i svi građani i narodni poslanici, slobodu izražavanja i udruživanja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, uživaju i sudije

Povodom diskusije pojedinih narodnih poslanika na Trećoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije od 22.10.2019, kao i izjava narodnog poslanika Boška Obradovića „da će promena sistema značiti lustraciju svih kriminalaca u srpskom tužilaštvu i pravosuđu“, oglasilo se Društvo Sudija Srbije.

https://app.embed.ly/organization/alors/embed/https%3A%2F%2Fwww.alo.rs%2Fvesti%2Fpolitika%2Foliveri-jovicevic-prekipelo-posle-uvreda-ranije-nisam-obracala-paznju-ali-sada-je-politicar%2F259057%2Fvest

 

Sapštenje Društva Sudija Srbije prenosimo u celosti: 

Društvo Sudija Srbije svesno je činjenice da su sudije, kao i ostali nosioci javnih funkcija, podložni kritici. Kritika, međutim, ne znači da sudije treba da budu meta nipodaštavanja i zlonamernih uvreda.

Pojedini narodni poslanici su, povodom tačke dnevnog reda - izbor sudija i predsednika sudova, na neprimeren, neistinit, omalovažavajući i uvredljiv način diskvalifikovali pojedine sudije, naročito sudiju Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića, kao i prisutne članove Visokog saveta sudstva, Branislavu Goravicu, sudiju Privrednog apelacionog suda, i Aleksandra Pantića, sudiju Apelacionog suda u Nišu, osporavali sudijama pravo da se strukovno udružuju i uopšte, govorili o sudstvu u negativnom kontekstu. Na suštinski isti način bilo je govora i o advokatima.

Izjave kakve su se mogle čuti u Narodnoj skupštini neminovno vode urušavanju ugleda i zakonodavne i sudske vlasti, kao i pravosuđa u širem smislu, od čijih predstavnika građani opravdano očekuju maksimalnu profesionalnost i posvećenost uspostavljanju pravne države i vladavine prava.

 

Isto tako, širenje slike o tome da u pravosuđu rade kriminalci i zagovaranje lustracije tužilaca i sudija od strane narodnog poslanika Boška Obradovića, kod opštepoznate činjenice kakvu je ogromnu štetu srpskom društvu nanela tzv. reforma pravosuđa od 2009. godine, neprimereno je i neodgovorno, jer dodatno destabilizuje pravosudni sistem i urušava svako poverenje građana u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Društvo sudija Srbije podseća da, kao i svi građani i narodni poslanici, slobodu izražavanja i udruživanja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, uživaju i sudije.

Apelacioni sud
Apelacioni sud, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 Te se slobode mogu ograničiti samo iz malog broja razloga propisanih Ustavom, između ostalog i radi čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda (sloboda izražavanja), a zabraniti se može samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje. Kao i u Srbiji, i u uređenim evropskim državama, i šire, postoje sudijska i tužilačka udruženja i sindikati (između ostalog, po četiri u Nemačkoj i Francuskoj), koja su udružena i
međunarodno - u Međunarodno udruženje sudija (sa po jednim udruženjem iz svake od 92 svetske države) i MEDEL – Evropsko udruženje sudija i tužilaca (sa 23 nacionalna udruženja). Društvo sudija Srbije je cenjeni član oba međunarodna udruženja.

Ukazujući na zakonom propisanu dužnost svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova, Društvo sudija Srbije poziva da se sa ovakvim ponašanjem prestane.

Društvo sudija Srbije poziva i Visoki savet sudstva i sve njegove članove pojedinačno, da budu nezavisni i vrše svoju dužnost poverenu Ustavom da štite nezavisnost i samostalnost sudija, uključujući i onih koji su članovi Visokog saveta sudstva.

OŠTRE OSUDE NA PRETNJE BOŠKA OBRADOVIĆA! Rekao da će da išamara Vučića!

PREDSEDNIKU SRBIJE SU UPRAVO UPUĆENE STRAVIČNE PRETNJE! Obradović započeo rat!

NASTAVLJA SE IŽIVLJAVANJE NAD NOVINARKOM OLIVEROM JOVIĆEVIĆ Sergej joj rekao da je ku*va, pominjali joj i tarifu, a kada se umešao Boško Obradović - DOTAKLI SU DNO! (FOTO)

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!

 

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi