DOVOLJNO JE SAMO DA OPALI PRVI METAK Srbi nisu bez oružja, a Šiptari bi da ratuju, NATO ih naoružava i obučava! (VIDEO)

Prema njegovim rečima, Amerika je ta koja može da utiče na Albance

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vojno-politčki komentator Miroslav Lazanski smatra da je činjenica da Albanci slušaju isključivo Amerikance, i da EU nema nikakvog efekta na njih, pa se shodno tome, Lazanski pita u koju to Evropu Srbija želi da uđe i intezivno radi na tome

- Ako Evropa toleriše ovakvo ponašanje, ili komesar Han dođe i daje neke bledunjave izjave ili kada Federika Mogerini kaže da takse moraju da se skinu, a Priština to ne uradi, šta mi možemo da očekujemo od te Evrope - naglašava Lazanski, ističući da je "Priština na neki način ponizila EU", smatrajući da samo pretnja Amerike Prištini može da okonča ono što se događa na KiM.

On kaže da očekivanja mirnih protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici nisu mogla da rezultiraju "medijskim ehom u zapadnim prestonicama" i, kako kaže, takva očekivanja nisu ni realna.

- U situaciji kada gori Pariz, kada imate žute prsluke u Belgiji, ili razne situacije na nemačkoj unutrašnje-politčkoj sceni, ne možete da očekujete da će situacija na Kosovu da ima odjeka kod međunarodne zajednice ili bilo kakav medijski efekat na njih - smatra Lazanski, jer kako kaže to nije realno.

Prema njegovim rečima, Amerika je ta koja može da utiče na Albance.

- Amerika je priznala Kosovo i oni misle da je to legitiman potez, navodno legitimne vlade - objašnajva Lazanski.

Vest da Kadri Veselji sutra putuje u SAD zarad konsultacija oko transformacija KBS u vojsku, Lazanski komentariše da je to očekivano, jer NATO je, kaže on, taj koji obučava kosovske snage, naoružava i postavlja kadrovsku strukturu.

Ipak, Lazanski se pita šta bi ovo putovanje u Ameriku moglo da iznedri, ali kako kaže, svakako treba obratiti pažnju.

- Priština ima jednu grozničavu potrebu da se pokaže da je država nakon svih poraza koje je skoro doživela. Oni mogu da uđu na sever Kosova bez sile, ali to bi bio ozbiljan udarac između dogovora Beograda i NATO-a, jer Briselski sporazum kaže da NATO garantuje da snage Kosova ne mogu da uđu na sever Kosova bez odobrenja glavnog komandatna NATO-a i saglasnosti lokalne samouprave, odnosno Srpske zajednice - objašnjava Lazanski, naglašavajući da sve što se tiče KiM je kršenje međunarodnog prava, pa se zbog toga i pita koliko će suprotna strana da se drži Briselskog sporazuma.

- Sada postoji zakon sile i zakon jačeg. Albanci su se postavili tako da imaju veći remetilački kapacitet u odnosu na Srbiju. Oni bi da ratuju, Srbi ne bi. Zbog toga su i Amerikanci uvideli da su Albanci ti koji su problematičniji i spremni na konflikte - objašnjava.

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski, Foto: Youtube Printscreen

Lazanski kaže da formiranje vojske Kosova ne predstavlja pretnju za državu Srbiju, ali psihološki jako loše mogu da utiču na Srbe na Severu Kosova. Kako objašnjava formiranjem te vojske, KiM bi se više osećao kao država.

- Ta vojska ako se ustroji i formira, i krene na Sever, to je granica incidenata. Ne zaboravimo da Srbi nisu bez oružja. Dovoljno je samo da opali prvi metak - smatra on.

Lazanski kaže da snažna diplomatska aktivnost, nastavljanje sa mirnim demonstracija, je jedini put rešavanju situacije na KiM.

- Svakako treba sačekati taj 14. decembar i videti hoće li oni zaista da formiraju vojsku. Dijalog je zaleđen, nema indicija da će tu nešto uskoro da se promeni. Evropa je pokazala da nema nikakvu moć - poručio je Lazanski.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: MISKO
  04/12/2018 - 20:14
  To je veoma moguce da ce se desiti a to bi bilo mozda i pocetak svetskog rata.
 • Korisnik: Cica
  04/12/2018 - 20:09
  Kome je još do rata? Kakvi su to ljudi da neće da pregovaraju??
 • Korisnik: Nk
  04/12/2018 - 20:07
  Srbiji je dosta ratovanja. Zar je malo sto trazi mir i stabilnost
 • Korisnik: Peđa
  04/12/2018 - 19:57
  Ako se svi u Evropi zalažu za mir i stabilnost, i iskreno to žele kao što govore, nikako neće dozvoliti da Priština formira vojsku. To je ozbiljna pretnja po mir na Balkanu. Evropo dobro razmisli, ovo nije igrica.
 • Korisnik: Helena832
  04/12/2018 - 19:43
  U ovakvim situacijama treba biti pazljiv,i ne nasedati na provokaciju.
  • Biljana Đ @Helena832
   04/12/2018 - 19:59
   Nadam se da do toga neće doći. Ratova nam je preko glave. Svi želimo da živimo u miru i stabilnosti.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi