ŠOK! Srbi se masovno prijavljuju za vojsku Kosova

Beriša ističe da će proces transformacije BSK u Oružane snage Kosova trajati deset godina

Vojska Kosova
Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Ministar odbrane tzv. Kosova, Rustem Beriša izjavio je da, uprkos činjenici da je veliki broj Srba pod pritiskom Beograda napustio Bezbednosne snage Kosova, ipak postoji veliko interesovanje lokalnih Srba da postanu deo KBS i to potkrepio podatkom da je za 70 mesta konkurisalo 300 Srba.

- Za oko 70 radnih mesta prijavljeno je oko 300 pripadnika srpske zajednice koji su zainteresovani da budu deo njegove strukture. Oko 200 zahteva je kod komandanta KBS, ostali su kod nas u Ministarstvu, tako da planiramo da u prvom tromesečju popunimo ta radna mesta sa Srbima. Odlučni smo da BSK bude višenacionalna i da u njoj budu predstavljeni svi građani - kazao je Beriša za agenciju Kosovapress.

On je izrazio očekivanje da bi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uticao i na integraciju srpske zajednice u BSK i druge institucije.

Prema njemu, Kosovo nema teritorijalne pretenzije ni prema jednoj susednoj zemlji i da bi tako trebalo da se ponašaju i susedi prema Kosovu.

Beriša ističe da će proces transformacije KBS u Oružane snage Kosova trajati deset godina.

- U periodu od 10 godina, ako se stvori povoljniji ambijent, promeniti, zašto ne, i ime. Usvajanjem ovih zakona počinjemo podizanje odbrambenih kapaciteta, jer mi nemamo teritorijalne pretenzije ni prema jednoj susednoj državi i takav stav ćemo nastaviti i dalje - kazao je Beriša.

Ministar odbrane Kosova naglašava da će, kada ostvari pune kapacitete, KBS delovati na celoj teritoriji Kosova.

On pojašnjava da će se u roku od 120 dana ministarstvo na čijem je čelu u celosti transformisati u Ministarstvo odbrane Kosova, posle čega sledi reorganizacija Glavnog štaba KBS.

- Posle toga sledi transformacija komandi u okviru Glavnog štaba kao što su komanda pešadije, doktrine i osposobljavanja, logistike i nacionalne garde. Ova će godina biti puna izazova - kaže Beriša.

Skupština Kosova je 14. decembra u drugom čitanju usvojila tri zakona o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova bez promene imena tih snaga.

Predsednik Kosova Hašim Tači je 28. decembra potpisao ukaz o proglašenju Zakona o Ministarstvu odbrane Kosova, Zakon o KBS i Zakon o službi u KBS.

Prethodno je bilo predviđeno da se transformacija KBS izvrši izmenama i dopunama Ustava Kosova, za šta je potrebna dupla dvotrećinska većina, odnosno, neophodno je da za izmene, pored dve trećine ukupnog broja poslanika, glasaju i dve trećine poslanika manjina.

Međutim zbog protivljenja poslanika Srpske liste transformacija je izvršena na osnovu izmene zakona.

Podršku transformaciji dali su SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok je generalni sekretar NATO-a izjavio da je suvereno pravo Kosova da ima svoje odbrambene snage, ali je istovremeno ocenio da se to ostvaruje u "nepovoljno vreme".

 

Povezane vesti

 • Korisnik: ja
  03/01/2019 - 11:51
  Ma. lazu zugani. Njihova poznata propaganda.
 • Korisnik: Cale
  03/01/2019 - 06:26
  Eee...jadnici jadni...prodane duse
  • jovan @Cale
   03/01/2019 - 12:57
   a zar verujete ovom teroristi da se srbi javljaju za kosovsku vojsku, to je jos jedna provakacija a svi vi u vasim komentarim odmah sve najgore po srbima sa KIM, sramno i naivno od vas,
 • Korisnik: Hahaha
  03/01/2019 - 00:22
  Srbi sa kosova Bili i Ostali G...a...
 • Korisnik: Miki
  02/01/2019 - 23:03
  Bravo za ove Srbe!
 • Korisnik: Marks
  02/01/2019 - 20:50
  Srbi imaju problem samo sa srbima,bilo i bice...nazalost.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi