SPREMA SE ULTIMATUM ZA KOSMET Srbiji i Vučiću stežu omču oko vrata! Ne smemo da prihvatimo, ali ni da odbijemo

Predsednik je podsetio da kada smo imali šansu da rešimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Umesto pregovora, sprema se ultimatum! Kako je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naša zemlja će do kraja ove godine u vezi sa Kosovom i Metohijom dobiti ponudu „koju će teško moći da odbije, ali istovremeno i teško da prihvati“.

- Ultimatum će biti nešto kao „Ahtisarijev plan plus, plus“ u zamenu za garancije za EU - naveo je Vučić.
Na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević, da Srbija dobije ultimatum i šta će uraditi, predsednik je odgovorio:

- Videćete. Ali sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod, ali ću se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost i ne uvodimo Srbiju u rat. Uveren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što ćemo teško moći da odbijemo, ali nećemo moći ni na prihvatimo. Gotovo sam uveren u to.

Predsednik je podsetio da kada smo imali šansu da rešimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

- Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU - rekao je on.
Vučić je rekao da strahuje pred odlazak u Berlin i Vašington, ne za svoju funkciju, već zbog zemlje i naroda. Ukazao je da će nakon što Kosovo bude ukinulo takse biti povećan pritisak na Beograd.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, ističe da Srbija ne želi da prihvati varijantu u kojoj će biti stavljena pred svršen čin i smatra da o konačnom rešenju za KiM treba da se izjasne građani Srbije. Drecun ukazuje da ne vidi šta bi značile čvrste garancije za članstvo EU.

- Valjda se podrazumeva da su garancije za članstvo ako ispunimo uslove, otvorimo i zatvorimo poglavlja. Ne znam kakve bi druge garancije mogle postojati. Što se tiče garancija za srpski narod, vidimo i da se i ovaj položaj koji je definisan ustavom Kosova ne poštuje i da su Srbi građani drugog reda - rekao je Drecun i istakao da su, ako se razgovori završe na takav način, očekivanja svih da treba pitati građane Srbije da se izjasne o eventualnom konačnom rešenju za KiM.

Milovan Drecun
Milovan Drecun, Foto: Printscreen

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za „Alo!“ navodi:

- Znamo da zapad insistira na priznanju i neće prihvatiti ništa drugo. Zapadne sile insistiraju na priznanju u kratkom roku, žele da tu stvar završe jer se ne razvija u njihovu korist. A ponuda u vezi sa EU, ili garancija, videli smo kako to ide kilavo, šta bi značile garancije i ko bi dao te garancije. Moraju sve članice da se saglase. Već se vrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i taj pritisak može samo da se pojača. 

Šta stoji u Ahtisarijevom planu?

U ovom trenutku nije poznato šta bi mogao da bude „Ahtisarijev plan plus, plus“, osim da bi novo „plus“ moglo da predstavlja garancije - za Srbe na Kosovu i Metohiji da će sva njihova prava biti poštovana, a za Srbiju garancije za članstvo u EU. Ahtisarijev plan, koji je finski diplomata plasirao 2007. nakon neuspelih pregovora, predviđao je nadziranu nezavisnost Kosova.

*Autonomija za sever KiM, koji bi dobio status autonomnog regiona u okviru nezavisnog Kosova.
*Prihodi od poreza i carina sa severa išli bi opštinama na severu Kosova.
*Crkve i manastiri imali bi eksteritorijalni status, a štitile bi ih posebne jedinice kosovske policije kao kulturnu i istorijsku baštinu.
*Garancije za članstvo Srbije u EU ako prihvati ponudu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi