MINISTAR SAOPŠTIO NAJBOLJE VESTI DANAS Stiže značajno povećanje plata, Šarčević otkrio koliko tačno!

Ministar prosvete Mladen Šarčević je o vršnjačkom nasilju kazao da je dramatično to što se neke škole još ne pridržavaju pravila i protokola koje im je Ministarstvo uputilo i zakona koji su doneti, zbog čega će, garantuje, biti rigorozno kažnjene.

Ministar Mladen Šarčević
Ministar Mladen Šarčević, Foto: Tanjug S. Radovanović

* Ministar prosvete Mladen Šarčević je na temu vršnjačkog nasilja rekao da je dramatično to što se neke škole još ne pridržavaju pravila koje im je Ministarstvo uputilo

* Naglasio je da će zbog toga biti rigorozno kažnjene

* Ministar je najavio povećanje plata prosvetnih radnika za oko devet odsto

Poručuje i da nema dilemu da je situacija sa Rektoratom čista politička priča u kojoj su neki mladi ljudi zloupotrebljeni. Ministar je najavio povećanje plata prosvetnih radnika.

Srbiju su prethodne nedelje potresli snimci stravičnog vršnjačkog nasilja u jednoj školi u Barajevu, direktor je smenjen, koji su naredni potezi Ministarstva?

- Ministarstvo radi ono što je u njegovoj nadležnosti. Godišnje se prijavi oko 840 slučajeva, u šta se ubrajaju i sitna koškanja. Težih oblika nasilja kao što je situacija u Barajevu bude oko 10 odsto. Znači, negde oko 80 događaja na celoj teritoriji Srbiji na oko 2.000 pravnih lica - osnovnih i srednjih škola, što nije tako dramatično. Dramatično je to što se neke škole još ne pridržavaju pravila i protokola koje smo im uputili i zakona koje smo doneli. Ministarstvo će biti rigorozno i u tim slučajevima može doći i do smene direktora ustanove ako nema timove za nasilje i ako ne sarađuje sa svima sa kojima je potrebno. Mi smo napravili mrežu od 74 dodatna saradnika, koji su na terenu postigli smo ono što smo hteli, a to je da škole moraju da prijave takve slučajeve.

SKANDAL POSLE GOSTOVANJA NA TV PRVA Promoterka Saveza za Srbiju napala članicu SNS i voditeljku

STRAŠNE SCENE ISPRED STANA ZAMENIKA GRADONAČELNIKA! Branko Miljuš namestio sačekušu Goranu Vesiću! (FOTO)

Da li je u poslednje vreme bilo još slučajeva poput ovog u Barajevu?

- Imamo još jedan slučaj koji se dogodio posle Barajeva. Dečak je drugom dečaku slomio ruku. To je bilo u Velikoj Moštanici sutradan, ali i nije bilo u školskom dvorištu. Bilo je posle škole, ali je škola prijavila. To je posao policije, roditelja, centara za socijalni rad. Znači, škole su postale mnogo odgovornije, čak odgovornije nego neki drugi delovi društva. Apelujem na sve druge nadležne da u prvi plan stave porodicu.

Da li po vama vršnjačkog nasilja sada ima više ili je taj problem uvek postojao, samo se o njemu manje govorilo?

- Možda se manje govorilo jer se nije toliko videlo. Sada se vidi zato što ja potenciram da se prijavi. Ranije se mnogo više guralo pod tepih i zato deluje da ga sada ima više. Statistički gledano, ima ga manje. Ali kada znate koliki je obim tog problema, onda znate i način kako da se protiv toga borite. Ako zamagljujete istinu i pravite se da toga nema, onda ste napravili još veći problem.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević, Foto: Printscreen

Javnosti su se obratili nastavnici škole u Barajevu, koje su poručili da odgovornost prihvataju, ali da nisu jedini odgovorni. Ko još je odgovoran?

- Odgovornost škole je jasna jer nisu odmah prijavili slučaj, a tim za zaštitu učenika u školi nije blagovremeno reagovao. Takođe, dobro organizovano dežurstvo nastavnika omogućava da se reaguje na vreme. To su sve razlozi za težu povredu dužnosti škole. Svakako da su najodgovorniji roditelji ovih učenica i niko drugi, jer ih oni vaspitavaju. Oni se nigde ne pominju… To je slično kao u slučaju krađe testa za završni ispit, kada se odgovornost prebacivala na celu prosvetu, a u stvari je jedan čovek koji radi u štampariji ukrao nešto tuđe. Tu sam uz svoje kolege. Mislim da je prosveta u jednom delu odgovorna, ali mi to pokazujemo upravo ovim radom. Mora da postoji odgovornost centara za socijalni rad i svih činilaca u društvu, pa i policije, jer ovo spada u maloletnički kriminal.

Šta je uzrok nasilja? Stalno lečimo posledice, a o uzrocima se manje govori.

- Nije samo stanje u društvu zbog loših događaja koji su se u prošlosti desili Srbiji - ratova, sankcija, hiperinflacije. Pojavljuju se nove tehnologije, nove mode… To je više psihološki i sociološki aspekt. Deca su željna dokazivanja. Spremna su da urade mnoge stvari kako bi dobila mnogo lajkova. Osim toga, izložena su raznim modelima lošeg ponašanja. To može da bude i u porodici, jer nasilje stvara nasilje. Loše modele vide i u raznim emisijama koje se nude na televiziji, u raznim rijaliti emisijama, ali i na drugim mestima. A onda, umesto da pedagozi pojačaju svoj rad, a da saradnja škole i porodice bude ono što je prirodno - kohezija, dešava se suprotno, pa se svi iznenade. Izvinite, ko brine o svom detetu nije iznenađen. U javnosti se niko nije bavio porodicama ovih učenica...

LIKOVAO NAD NEVOLJOM BEOGRAĐANA Uhvatio se za cev koja je pukla, a gejzir mu ne smeta! Evo kako izgleda poplava u Đilasovo vreme (VIDEO)

PREDSEDNIK SRBIJE PUTUJE U NJUJORK Dok se Vučić sprema za sastanak sa Trampom, stigao poziv koji menja agendu: Ta me pažnja iznenadila, zahvalan sam

Najavljeno je povećanje plata prosvetnih radnika, koliko će iznositi?

- Kako je premijerka rekla, iznosiće oko devet odsto. Meni je drago što je za tri godine mog mandata ovo četvrto-peto povećanje, tako da smo uhvatili dobar ritam. Plata će biti veća od 500 evra. Mislim da dolaze bolji dani i da će svake godine ekonomija države biti stabilnija i to može da se odrazi na obrazovanje. Drago mi je i da je nauka, koja je u mom resoru, dobila veće povećanje. Oni će, kao i lekari, dobiti 10 odsto.

Okupacije rektorata još traje, da li razumete u čemu je poenta? Da li je na taj način narušena autonomija Univerziteta, kao što neki kažu?
- Situacija je jasna i razume je svako ko to hoće. Jedino onaj ko se politički bavi organizacijom ovakvih događaja to razume na svoj način. Znači, ništa nije sveto, ni autonomija Univerziteta, ni televizija, ni zgrada Predsedništva, dok neko ne dođe na vlast, a onda je sve dozvoljeno pod šifrom da će oni uticati na neku nepravdu u akademskom svetu i plagijat nekog ministra. Zašto ne odu pred Ekonomski fakultet i zauzmu njega zbog plagijata jedne profesorke? Međutim, ta profesorka je na strani te političke grupacije i o tome se onda ne priča. Znači, ovo sa Rektoratom je klasična politička priča i pokušaj da se nešto inscenira.

Jednim udarcem ubijaju tri muve! Vučić prvi čuo ponudu Trampovog čoveka

AUTOR: Alo.rs/Republika/I.L. DATUM I VREME: 21.09.2019. 16:23 Vučić i ja pričali smo posebno i o problemima Beograda i Prištine, kao i problemima u BiH i prilikama u Severnoj Makedoniji. Donald Tramp, Kosovo, Foto: Alo Amerika sprema paket kojim planira da reši kompletno balkansko pitanje, i to koristeći šargarepu i štap, po svom starom običaju.

Da li je reč o rušenju autonomije Univerziteta?

- To je flagrantno kršenje autonomije Univerziteta. Zbog ovoga mogu da trpe posledice svi ostali studenti, jer će, ako se ovo nastavi, ostati bez potvrda i mogućnosti da produže dom i godinu. A ako se to desi, opet će meni da se obrate… U ovom slučaju je prekršena i gomila zakona. To što je neko student ne znači da za njega ne važi nijedan zakon. U svakom slučaju, sve studentske organizacije rekle su svoje i izjasnile se da su protiv toga što se dešava.

Ispred zgrade Rektorata bio je veliki broj opozicionih političara… Kako to komentarišete?

- Oni su to i organizovali. Izgurali su mlade ljude ispred sebe. To je vrlo bezobrazno…

Da li ste zadovoljni onim što je urađeno u vašem resoru u prethodne tri godine? Koju ocenu biste sebi dali?

- Ne mogu sebi da dajem ocene, to je neprimereno. Zadovoljan sam u odnosu na okolnosti u kojima se reforma obrazovanja dešava, a to je smanjen broj saradnika zbog Zakona o zabrani zapošljavanja. Svakako da za dobre reforme treba mnogo, mnogo veći budžet. Za to ne krivim nikoga. Srbija u ovom trenutku izdvaja koliko može.

Predsednik i premijerka će proceniti moj rad

Predsednik je najavio da više od polovine ministara nakon izbora neće više biti u svojim foteljama. Da li očekujete da ćete ostati na funkciji?

- Nisam očekivao ni da ću postati ministar. Nikada se u životu nisam preporučivao, niti javljao i konkurisao da bi me neko birao na neko mesto. Mnogo puta sam pozivan da budem direktor i menadžer, a tako je bilo i sa funkcijom ministra. Moj rad prati premijerka, prati predsednik, ostavljam njima da procene moj rad… Meni je bio cilj da sprovedem neke svoje ideje u praksi. Za sada sam uspeo u tome u velikoj meri, ali još ima mnogo posla.

Bonus video

Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi