SRAMNO GLASANJE U SKUPŠTINI INTERPOLA Strašan politički pritisak na članice za prijem Kosova! KONAČNA ODLUKA U UTORAK!

Glasanje za prijem 193. članice Interpola trebalo bi da se održi u utorak, 20. novembra

 

Interpol Logo
Interpol Logo, Foto: Wikia

Generalna skupština Interpola počinje danas u Dubaiju, a svakako najzanimljivija tema za Balkan, biće ona o mogućem prijemu Kosova u tu organizaciju - čemu se Beograd oštro protivi.

Obe strane iščekuju glasanje u utorak uz nadu da će imati većinu postignutu uz lobiranje, ali i određenu argumentaciju. Srpski zvaničnici smatraju da osim poštovanja međunarodnog prava stoji i činjenica da je i generalna skupština Interpola prošle godine usvojila rezoluciju prema kojoj samo država članica UN ili posmatrač može da bude deo Interpola.

Predstavnici Srbije tvrde i da bi, postane li takozvana država Kosovo deo Interpola, više hiljada građana Srbije moglo da se nađe na poternicima zbog učešća u sukobu 1999. godine. Lažna država Kosovo kao glavni argument u svoju korist ističe da ne može da se suprotstavlja kriminalnim delima koji prelaze okvire teritorije Kosova, ako je van te organizacije.

Za sada se niko ne usuđuje da predviđa ishod glasanja članica Interpola. U dalekom Dubaiju, diplomatska bitka za Kosovo već je počela. Dve serketarke Ministarstva unutrašnjih poslova, drugi dan provode u Dubaiju i govore o ovoj temi.

- Glasanje za prijem tzv. Kosova jednako je puštanju piromana da uđe u barutanu. Eventualnim ulaskom u Interpol otvorila bi se mogućnost da baze podataka o osumnjičenima za najteža krivična dela dospeju u ruke terorista. Takva odluka bila bi suprotna Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, ali i pravilima Interpola - rekla je državna sekretarka Biljana Popović Ivković.

Pravilima koja kažu da u međunarodnu policijsku organizaciju mogu samo zemlje koje su članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači u UN. Da li je to dovoljno da zvanični Beograd odahne?

- Očekujemo da se većina članica Interpola ponaša profesionalno, u skladu sa onim što su nadležnosti i funkcija Interpola, jer ovo već prelazi u jednu otvorenu brutalnu poltiizaciju, pri čemu se od nekih moćnih zemalja vrši jedan strašan politički pritisak na članice Interpola da prihvate Kosovo - kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Da pritisak nije samo politički nego i finansijski, ministar unutrušanjih poslova Nebojša Stefanović sumnja. Za prijem 193. članice Interpola, potrebni su glasovi dvotrećinske većine. Glasanje se očekuje u utorak.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Dusanka
  18/11/2018 - 16:16
  Sve je to djavolji plan. Hoce da imaju svoju bazu na Balkanu. Bruka i sramota
 • Korisnik: Gavrilo45
  18/11/2018 - 16:02
  Situacija je očigledno napeta. Sigurno je da lobiraju više nego ikad. Ne znam kako misle da predju preko činjenice da prvo moraju biti država a drugo država koja je članica EU. Ako predju preko toga može svašta biti.
  • Nikica @Gavrilo45
   18/11/2018 - 17:11
   Napeta i previse ubrzavaju proces ocigledno je da imaju neki plan jer krse sva pravila.
 • Korisnik: Nedeljko
  18/11/2018 - 14:20
  Postoje mnogi zvanični izveštaji najvećih službi bezbednosti koji svedoče o kriminalnim aktivnostima Albanaca na KIM. Odobravanje njihovog pristupanja predstavljalo bi najveći prodor kriminala u službene kanale.
 • Korisnik: Miro
  18/11/2018 - 13:25
  Pritisak nije samo politički već i finansijski, ali za prijem nove članice Interpola, potrebni su glasovi dvotrećinske većine, što Kosovo zasigurno neće dobiti!
 • Korisnik: Miro
  18/11/2018 - 13:23
  Većina članica Interpola ponaša se profesionalno, u skladu sa funkcijom Interpola, i neće dozvoliti politizaciju, i pored moćnih zemalja koje vrše strašan politički pritisak na članice da glasaju za Kosovo!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi