"NA BALKANU ĆE BITI RAT" Užasno saopštenje Junkera! Predviđa mračnu budućnost celom Balkanu, i tvrdi da je ovo jedini način da se spreči krvoproliće!

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Briselu da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer u suprotnom, upozorio je, postoji rizik od povratka u ''90-te godine prošlog veka.

Vučić i Junker
an Klod Junker, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ako te zemlje ne postanu članice EU-a rizikujemo povratak u "90-e. Mislim da je to pitanje rata ili mira - rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da će učniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsednik početkom juna u Ljubljani.

- U potpunosti podržavam tu inicijativu - rekao je Junker koji je, podseća Hina, i prošle godine učestvovao na sumitu inicijative u Bukureštu.

Balkan
Balkan, Foto: Profimedia

Osvrnuo se i na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija o "italijanskoj Istri i Dalmaciji", navodeći da je Tajani "imao pravo što se izvinio".

S druge strane, Pahor je zahvalio Junkeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i nemačkog predsednika na samit.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan", što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavaja kriterijuma za evrpske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i delovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU- Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju, podseća Hina.

Povezane vesti

 • Korisnik: Lion
  20/02/2019 - 22:05
  Bas zato sto je alkoholicar, treba ga svatiti ozbiljno jer da nije, ne bi nam ni rekao!
 • Korisnik: vasic
  20/02/2019 - 22:04
  Prognoze Junkera su malo preterane. Balkan sebi ne sme da dozvoli da se vrati u mracne 90-te.
 • Korisnik: Nk
  20/02/2019 - 22:01
  Neka predvidja negde drugde a ne Balkanu
 • Korisnik: zagor
  20/02/2019 - 21:40
  Pa stoko pijana, pa vi ste i napravili rat 90-ih!
 • Korisnik: perica
  20/02/2019 - 21:36
  Evropa može to da spreči i bez ulaska svih zemalja u EU, ali tako ucenjuje.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi