"NE MOŽEMO MI DA BUDEMO ISTI" Visoki evropski zvaničnik izdao saopštenje koje se Srbima gadi

Predsednik Odbora za evropska pitanja nemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum istakao je danas, osvrćući se na spoljnu politiku Srbije, da "ne ide da kandidat za pristupanje posmatra EU i Rusiju kao ravnopravne partnere".

Evropska unija
Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Krihbaum, inače uticajan član CDU i blizak saradnik nemačke kancelarke je, kako prenosi AP, rekao da se srpska privreda dobro razvija, da otvara radna mesta i tako zaustavlja odliv mozgova, ali je skrenuo pažnju na to što je, kako je rekao, većina medija u Srbiji naklonjena vlastima.

"Obezbeđivanje slobode izjašnjavanja i štampe je nešto bez čega ne može biti prijema u članstvo EU", istakao je Krihbaum uz ocenu da za napredak u toj oblasti i mogu mnogo učiniti udruženja novinara i fondacije.

Krinbaum je konstatovao i da ne treba upirati prstom samo u Francusku zbog odlaganja početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- Donald Tusk je trebalo da reši postojeću uzdržanost pojedinih država članica, pre nego što je to pitanje stavio na dnevni red Saveta EU - smatra on.

Auto-put
Auto-put, Foto: Alo.rs

Prema njegovim rečima Albaniji je sigurno najmanje deset godina potrebno da uđe u EU i ukazao na probleme u setoru pravosuđa.

Krinbaum naime skreće pažnju da kod tako dugoročnih procesa raspoloženje stanovništva u zemljama kandidata može da se preokrene i zbog toga se zalaže za izmenu pristupnog procesa.

Objasnio je da uobičajeno da kandidati najpre primenjuju jednostavne tačke u procesu pridruživanja, kako bi svojim građanima mogli prikazati brze uspehe, a za kraj ostavljaju da reše sva odložena i teška pitanja, koja se tiču ponajviše vladavine prava.

Rusija
Rusija, Foto: Tanjug/ AP

Zato preporučuje da se na početku pristupnog procesa te tačke reše, kako bi se brže napredovalo.

Političar CDU upozorio je i na geopolitički uticaj Kine, Rusije i Turske na Zapadni Balkan, posebno, kako je istakao Kina u tom regionu mnogo gradi I za te potrebe dovodi sopstvene radnike i materijal.

Zbog toga, kaže, podržava predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona za reformu prava konkurentnosti.

- Neprihvatljivo je da građevinske projekte u zemljama kandidatima finansira EU, a novac ode u Kinu - istakao je on.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi