RAZORNI RAKETNI SISTEM U RUKAMA SRBA! Vojska Srbije po prvi put pokazala naoružanje od kojeg drhti pola Evrope!

Iako su nabavke za potrebe vojske i razvoj novih sistema naoružanja česta tema u medijima, nekako je nezapaženo prošla premijera novih, i to domaćih, sistema protivvazduhoplovne odbrane.

aerodrom, Vojska Srbije, Foto: Predsedništvo Srbije

 

Naime, na nedavnom prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", predstavljeni su raketni sistemi MTU-4M i sistem za pokazivanje cilja i uvezivanje raketnog sistema "šilo" u baterijski sistem PVO, kao i hibridni artiljerijsko-raketni sistem PASARS sa prvi put prikazanim integrisanim raketama RLN-IC/170.

Reč je o sredstvima trupne PVO čiji je osnovni zadatak zaštita sopstvenih jedinica tokom ratnih dejstava.

- Uvešćemo u upotrebu novo naoružanje, uz uvezivanje sistema trupne PVO: komandnog mesta, koje na raspolaganju ima modernizovani radar "žirafa", sa svakim strelcem lakog prenosnog raketnog sistema i svakim oruđem PASARS-a - kaže Miloradović.

 

Informacije koje se sa komandnog mesta prosleđuju strelcima lakih raketnih sistema ili posluzi PASARS-a, kao i oprema kojom raspolažu, treba da im omoguće da se na vreme usmere u pravcu iz koga očekuju nalet neprijateljskih vazduhoplova, da ih uoče na većim daljinama nego do sada, pomoću termovizijskih nišana, i izvrše gađanje. To će praktično izvući maksimum iz prenosnih lakih raketnih sistema kao što su “igla” ili “šilo”.

aerodrom, Vojska Srbije, Foto: Predsedništvo Srbije

 

Vojska Srbije i dalje raspolaže značajnim količinama ovih raketa, koje strelac ispaljuje sa ramena, zato se i pristupilo pomenutim razvojnim projektima.

 

“Šilo” je modernizovano tako što će strelac ubuduće biti opremljen sistemom za pokazivanje azimuta i daljine do cilja po podacima sa komandnog mesta sa kojim je raketni sistem povezan digitalnim radijom. Reč je o opremi koju strelac nosi na sebi, na leđima, a osim toga ugrađeni su termovizijska kamera i elektronski kompas sa bočne strane lansera rakete. Cilj se prati preko malog displeja koji je pričvršćen na šlem, ispred levog oka strelca. U slučaju potrebe, strelac će moći da izvrši gađanje na osnovni način, nišaneći cilj desnim okom preko mehaničkog nišana.

- Ono što je najznačajnije je to što će "šilo" moći da se efikasno koristi i za gađanja noću, a to je do sada bilo skoro nemoguće. Osim toga, strelci će zbog precizno pokazanog pravca cilja moći da smanje sektor osmatranog vazdušnog prostora, što će u značajnoj meri da skrati vreme reakcije sistema – objašnjava Miloradović.

 

Sistem trupne PVO MTU-4M je oruđe sa četiri lansera raketa, integrisan na domaće višenamensko vozilo NTV koje po svojim dimenzijama i karakteristikama odgovara za smeštaj prateće opreme, poput one kojom je opremljen vojnik koji gađa "šilom".

Aerodrom, Vojska Srbije, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

 

Strelac se nalazi na platformi, na vrhu zadnjeg dela vozila, za svojevrsnim postoljem, lanserom na kome su po dve rakete "strela 2M" i "šilo". Za razliku od strelca koji nosi "šilo" i pomenutu opremu, njegov položaj je lagodniji - deo opreme je u vozilu, a deo na lanseru opremljenim mehaničkim izravnjačima koji olakšavaju kretanje po pravcu i elevaciji, a cilj prati na monitoru ispred njega.

 

Osim toga može imati opciono i laserski daljinomer, a planira se i ugradnja IFF uređaja – identifikatora "svoj-tuđ". I što je najvažnije, ima veću vatrenu moć jer u kratkom vremenskom intervalu može da izvrši gađanje sa četiri rakete.

- Osim na vozila NTV, ovaj sistem biće ugrađen i na brodove Rečne flotile. Zapravo, sistem je prvobitno i razvijan za zaštitu brodova – objašnjava Miloradović.

Hibridni artiljerijsko-raketni sistem PASARS je opremljen topom "bofors" kalibra 40 milimetara i raketama malog dometa koji se nalaze na oklopljenom vozilu. Po rečima sagovornika, ovo oruđe će, u tri verzije, biti opremljeno sa tri vrste raketa - "šilo", RLC-IC i "mistral 3". U najsloženijoj varijatni, automatizacija će biti na takvom nivou da će se gađanje obavljati iz kabine vozila, sadašnja kupola sa stelcem postaće praktično daljinski upravljana borbena stanica.

 1,2 MILIONA NAŠIH VOZILA VIŠE NEĆE MOĆI DA PROĐU TEHNIČKI PREGLED! Srećom, rešenje postoji! Moraćete samo da ispunite jedan uslov!

Prethodna verzija rakete RLN-IC, kojom su bili naoružani lovci Vojske Srbije, imala je komponente rakete R-13 tima vazduh-vazduh. Još u vreme NATo agresije obavljeni su prvi pokupaji da se iskoristi kao rakete zemlja-vazduh. Sada je ta ideja sprovedena, naravno na neuporedivo višem nivou, nova verzija rakete RLN-IC/170 ima sve elektronske komponente nove generacije.

Bonus video: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi