SRBI JESU GREŠILI, ALI GREŠILI STE I VI! Vučić stao za govornicu, a onda sasuo sve Amerikancima u lice!

Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

* Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard, a godišnjici će prisustvuje američki ambasador Kajl Skat

* Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Pranjanima

* Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije

Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard, a godišnjici će prisustvuje američki ambasador Kajl Skot.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac, obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard.

Manifestacija povodom godišnjice počela u 10:00 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

10.40 Predsednik Vučić se obraća prisutnima

 - Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovom kraju bio je ne spas ne samo za njih i njihove porodice, već i za važnu operaciju 1944. Ja sam ponosan da smo mi Srbi od početka sukoba bili antifašistički nastrojeni i to pokazali kroz žestok otpor partizanske zajednice. Ovo vam je primer kako se kraljeva vojska žestoko sukobila sa nacističkom vojskom. srbi podizali antifašističke ustanke je dokaz koliko je Srbija platila cenu u borbi protiv fašizma. Samo četiri naroda su proporcionalno stradali više od nas. Nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije i prošlosti u kojem bi teško napaćeni i stradalni sprski narod označavali kao nacističke sluge

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

10.30 Kajl Skot stao za govornicu

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da ovo velika godišnjica svetle primere hrabrosti, obični ljudi su ušli u istoriju.

- Rođeni su kao seljaci i svi su uvučeni u rat ne svojom krivicom, ali su postali junaci, srpski junaci, američki junaci, naši junaci.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

10.20 Komandant Komande specijalnih operacija za Evropu Kirk Smit se obratio 

Komandant Komande specijalnih operacija za Evropu Kirk Smit rekao je da su vazduhoplovci koji su završili u Srbiji 1944. godine bili na važnoj misiji protiv nacističke Nemačke, ali nisu znali šta ih čeka ako se avion sruši.

RETKA FOTOGRAFIJA PORODICE VUČIĆ Predsednik sa sinom Danilom u Bosni, posetio rodnu kuću najvećeg srpskog heroja! (FOTO)

- Hrabre srpske porodice primili su ih, hranili, brinuli su se o njiovim povredama. Mnogi Srbi su ubijeni jer su ih čuvali, vi ste za njih rizikovali sve. Barem 8.000 Srba pomoglo je našim borcima da izgrade avionsku pistu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

10.15 Prisutnima se obratio pukovnik Vojske Srbije u penziji, Zlatomir Grujić

Pukovnik Vojske Srbije u penziji Zlatomir Grujić rekao je da nema većeg primera ljudskosti i junaštva od onoga što su učinili stanovnici Pranjana spasivši od nacističkih logora američke avijatičare.

RAZGOVOR O VAŽNIM TEMAMA Brnabić se sastaje sa Merkelovom 18. septembra!

10.10  Predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo se zahvalio ljudima koji su im pomogli da se oporave i da odu kući

10.05 Manifestacija počela intoniranjem himne

Na početku obeležavanja delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića", a potom su intonirane himne Srbije i SAD.

Pranjani, Gornji Milanovac
Pranjani, Gornji Milanovac , Foto: Tanjug

POTVRĐENO! Press služba Vlade Rusija izdala saopštenje! Sve je dogovoreno sa Vučićem!

Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard, a godišnjici će prisustvovati američki ambasador Kajl Skat zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su učestvovale u toj operaciji spasavanja.

Pranjani, Gornji Milanovac
Pranjani, Gornji Milanovac , Foto: Tanjug

Predviđeno je da odavanje pošte počne polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi, saopštila je ranije američka ambasada.

Njihova poruka jasna! Priština će morati da se povinuje!

AUTOR: Alo.rs/Kurir/I.L. DATUM I VREME: 15.09.2019. 08:37 Odlazeći ambasador o ukidanju taksi, nastavku dijaloga, Metju Palmeru i poseti američkog predsednika, Donalda Trampa, Srbiji...

Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje, podsetila je amabasada.

ĐILAS POVUKAO KONCE I RAZOTKRIO KOGA KONTROLIŠE Na vratima Rektorata pojavio se lider nekada najmoćnije stranke u zemlji! (FOTO)

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice.

VUČIĆ POZVAO MEDVEDEVA TELEFONOM Čestitao mu rođendan, poželeo uspeh i dobro zdravlje, a sa druge strane žice - ŠOK! 

Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" sinoć je otvorena i izložba "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", a ambasador SAD Kajl Skot rekao je da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Skot, koji je otvorio izložbu, rekao je da je Misija "Halijard" bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

"Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja", rekao je Skot, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji.

ISPLIVAO STARI SNIMAK JUGOSLAVA ĆOSIĆA I DRAGANA ĐILASA Predloženo skandalozno rešenje za Kosovo naočigled zapanjenih gledalaca! (VIDEO)

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda.

"I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju", kaže Skot i navodi da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina Misije "Halijard" u Pranjanima.

RETKA FOTOGRAFIJA PORODICE VUČIĆ Predsednik sa sinom Danilom u Bosni, posetio rodnu kuću najvećeg srpskog heroja! (FOTO)

On je naveo da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brinulo se o američkim pilotima, biti obeležena godišnjica Misije "Halijard" za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi