TAJNO ZAPOČELI NOVE PREGOVORE! Grom iz vedra neba! Na granicu sa Srbijom stižu moćni avioni i preko 100 oklopnih vozila, biće upereni U BEOGRAD!

U potpunoj tišini, tri meseca nakon što je propao već sklopljen posao s Izraelom oko nabavke Baraka, hrvatska Vlada i vrh Oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabave borbenog aviona, pišu hrvatski mediji.

F-16 avion
F-16 avion, Foto: EPA/Robert Ghement

Kako navode, iako javnosti nikad nisu prezentovani rezultati analize pod radnim naslovom “Zašto je propao posao s Izraelom?”, u državnom vrhu ušli su u novi krug pregovora.

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva obrane, ovaj put nema takmičenja jer bi se time izgubilo previše vremena, pa su se u državnom i vojnom vrhu odlučili za direktne pregovore s odabranim partnerima. Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač F-16 Lockheed Martin i proizvođač Gripena švedski Saab. Kao i u prvom pokušaju nabavke Hrvatska pregovore želi da realizuje na nivou država s državom.

Hrvatska vojska
Hrvatska vojska, Foto: Profimedia

U međuvremenu, već godinu dana između Zagreba i Vašingtona dogovara se novi veliki posao, a o kojima hrvatska javnost ništa ne zna. Reč je o nabavci američkih oklopnih vozila za pešadiju na gusenicama tipa Bradley. Navodno je reč o minimalno 60 komada, a maksimalni broj čak prelazi 100. Jutarnjem listu je navodno poslednjih meseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno da se o tome vode razgovori te da se konačna odluka očekuje do kraja godine.

Prema rečima sugovornika lista, Sjedinjenje Države su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila Bradley. Ponuđena je najstarija verzija Bradleyja M2. Reč je modelu koji treba potpuno modernizovati. Procena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 miliona dolara.

Inače, u proteklih oko 20 godina Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj vojsci donirale su vojne opreme i nematerijalnih dobara u vidu školovanja, strateških prevoza, uništavanja neperspektivnog naoružanja u vrednosti od oko 600 miliona američkih dolara, a bez američke pomoći Hrvatska vojska bi imala velikih ili čak nepremostivih problema u modernizaciji svojih snaga.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi