"SRBI VAS OSLOBAĐALI, A DANAS IH BACATE S RIVE" Istoričar pokopao Hrvate za sva vremena, ove činjenice bi najradije zaboravili!

Obraćanje istoričara podstaknuto je nedavnim napadom na srpske vaterpoliste.

vaterpolisti
Vaterpolisti, Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

Istoričar Goran Šarić održao je preko fejsbuka jedan javni čas istorije za sve Hrvate, a povodom sramnog napada na srpske vaterpoliste u Splitu. On je podsetio na neke istorijske činjenice o kojima se u Hrvatskoj i ne govori tako često.

Prvi put, to je bilo davne 1915. godine. Šarić podseća da je u zamenu za napuštanje tabora Centralnih sila Italiji obećana gotovo cela istočna obala Jadrana, a Srbija je trebalo da dobije ostatak dalmatinske obale, Slavoniju i BiH. Bilo je samo pitanje hoće li Hrvatska pripasti Mađarskoj ili ući u neku smanjenu Austro-ugarsku...

Srpski vaterpolisti napadnuti u Splitu
Srpski vaterpolisti napadnuti u Splitu, Foto: Printscreen:Youtube

"Međutim, srpskim vojnicima taj ugovor nije puno značio, oslobodili su celu Dalmaciju i došli sve do Rijeke gde je situacija 1918. postala dramatična", piše Šarić.

U Rijeku je ušao pukovnik Maksimović sa 700 srpskih vojnika.

"Nakon toga dolaze i Amerikanci, Britanci i Francuzi, pa se u Rijeci našlo odjednom čak pet savezničkih vojski. Od pukovnika Maksimovića traženo je da se povuče 20 kilometara, ali su srpski vojnici samo prešli most, ostali u istočnom delu grada i tako ga sačuvali od pada u italijanske ruke. Srbija podelu Hrvatske nije dozvolila", piše Šarić.

Druga borba dogodila se skoro tri decenije posle.

vaterpolisti
Vaterpolisti, Foto: Youtube/Jutarnji list

Šarić navodi da se 1945. na kraju 2. svetskog rata vodila jedna od najžeščih bitaka Nemaca i Italijana sa partizanima, bitka za Rijeku.

"Dobro utvrđena, na brežuljcima, Rijeka je bila gotovo neosvojiva. U krvavom sukobu poginulo je više od 6.000 vojnika 4. armije čiju su okosnicu činili srpski partizani (8. kordunaška divizija, 7. banijska i 29. hercegovačka). 4. armija oslobodila je celu Istru, sve do Trsta. Zbog velikog gubitaka svojih vojnika, komandant 4. armije Petar Drapšin se ubio", napisao je Šarić.

A onda je ove dve pobede i osvajanje Jadrana Šarić uporedio sa današnjicom.

"Hrvatska od turizma zaradi preko 13 milijardi evra godišnje. Turizam što direktno, što indirektno čini skoro trećinu BDP-a. Da srpska vojska dva puta nije oslobađala Jadran od Italijana, ne bi bilo 13 milijardi, pa bi Hrvatska bila gladna", napisao je.

"Danas se toga više niko ne seća. Danas Srbe bacaju sa rive. Možda se ni ja ne bih setio, možda bih i ja bio u napasti da nekog Srbina gurnem u more da dva dana nakon divljačkog napada na srpske vaterpoliste u Splitu, predsednik evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani nije izjavio da su Istra i Dalmacija italijanske. Čitava Hrvatska bila je zgrožena tom izjavom, ali niko se nije zapitao zašto Istra i Dalmacija više nisu italijanske?!"

Kompletan tekst ovog istoričara možete pročitati na njegovom fejsbuk profilu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi