ŽELJKO KOMŠIĆ OPTUŽIO DODIKA Izjavom o Vojsci Republike Srpske izazvao je pobunu u Oružanim snagama BiH

Spor oko uniforme

Željko Komšić
Željko Komšić, Foto: profimedia

 

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog njegove izjave o vojsci.

27. GODINA OD STVARANJA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE Ovih 10 stvari nikako ne smete da zaboravite o jednoj od najhrabrijih vojski sveta

Dodik je danas u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, što je Komšić protumačio kao izazivanje pobune u Oružanim snagama BiH.

 

"Pre nekoliko godina, zbog slične Dodikove namere vezane za OS BiH, podneo sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog dela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OS BiH. Naše pravosuđe je odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvdili kako postoje elementi krivičnog dela", rekao je Komšić za sarajevski N1.

NA DANAŠNJI DAN OSNOVANA JE VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE Dodik: Ukidanje VRS je bila greška, ali ta vojska i danas živi

Komšić je ocenio da je ova situacija "slična, ako ne i identična".

"Ima elemente podsticanja na pobunu u OS BiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OS BiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OS BiH", rekao je Komšić i dodao da ne očekuje da će pravosuđe išta preduzeti.

"S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdili da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza", rekao je Komšić.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi