I, ŠTA ĆEMO SAD?! "Kako Milo može lažima da odbrani sebe od izveštaja koji nisu pisali "večiti neprijatelji" njegovog trona - Srbi i Rusi - već Amerikanci"

Američka organizacija "Fridom haus" svrstala je Crnu Goru među delimično slobodne države i ocenila da predsednik Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) koriste široku mrežu korupcije, uključujući navodne veze sa organizovanim kriminalom, kako bi ostala na vlasti skoro tri decenije.

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: Printscreen TV Prva

Američka NVO Crnoj Gori je, u izveštaju „Sloboda u svetu“, dala ocenu 65 od mogućih 100. U izveštaju se navodi da su u Crnoj Gori birači generalno slobodni, ali i da rasprostranjen sistem protekcije i široko rasprostranjena korupcija ohrabruju lojalnost vladajućoj partiji.

- Mnogi članovi vladajuće stranke imaju navodne veze sa organizovanim kriminalom, što cementira DPS na vlasti. Poslodavci u javnom i privatnom sektoru, povezani sa državom, pritiskaju zaposlene da glasaju za vladajuću koaliciju. Marginalizovana populacija, kao što su Romi, mobilisana je od strane DPS-a kroz šeme kupovine glasova - navodi se u dokumentu.

 

- Đukanović koristi ogromnu moć već decenijama, kroz funkcije premijera i predsednika, ali i predsednika DPS-a kada je bio van Vlade. On održava opsežnu kontrolu nad većinom javnih institucija. Iako je po Ustavu u Crnoj Gori parlamentarni sistem vladavine, Skupština je usvojila novi zakon nakon što je Đukanović pobedio na predsedničkim izborima 2018. kojim značajno proširuje njegova predsednička ovlašćenja - dodaje se u izveštaju. Navodi se i da je Đukanović koncentrisao moć u svojim rukama. Korupcija i postavljanje bliskih ljudi na funkcije su, prema izveštaju, široko rasprostranjeni, iako je bilo skromnih pokušaja vlasti da se izbori sa tim pojavama.

OBRUKAO SE ZA SVE PARE "Zabila si sebi...": Milo se slikao sa ženom Huana Gvaida, ali na jednu stvar nije računao! (FOTO)

Navodi se da je u toku suđenje dvojici čelnika Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću za pokušaj državnog udara, i da će ishod njihovih slučaja pokazati nivo transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti u sudskom sistemu.

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

"Fridom haus" navodi da Vlada predvođena DPS-om nemilosrdno radi na delegitimizaciji političkih aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovom politikom, karakterišući drugačiju politiku kao pretnju državi i javnom redu.

OBAVLJA JEDNU KLJUČNU ULOGU! Došao je na vlast uz veliku pomoć Albanaca, a sada je potrban samo njegov potpis!

Podseća se i na hapšenje poslanika DF-a Nebojše Medojevića zbog odbijanja da svedoči. Državni sektor, dodaje se u izveštaju, dominira ekonomijom i klijentelizam i korupcija predstavljaju prepreke za normalno poslovanje.

Duško Knežević
Duško Knežević nedavno raskrinkao Mila, Foto: screenshoot/Youtube

Opozicija u Crnoj Gori je, prema oceni "Fridom hausa", slaba i podeljena.

- Posmatrači su primetili da je linija između partijske strukture DPS-a i vladinih institucija nejasna, što još više stavlja opoziciju u nepovoljan položaj. I dok se brojne partije nadmeću na izborima, opozicija podeljena i slaba i često bojkotuje političke procese. Pozicija opozicionih partija je još više oslabljena 2018. godine kada su pretrpeli poraze i na predsedničkim i na lokalnim izborima - stoji u izveštaju.

BiH ULAZI U NATO?! Zajednička komadna Alijanse saopštila: Više nema izgovora! Od ulaska zavisi vaša bezbednost!

Na izveštaj Fridom hausa zasad su reagovali iz političke stranke Građanski pokret URA, uz poruku da bi voleli da saznaju „kako Đukanović može lažima da odbrani sebe od ovog izveštaja koji nisu pisali ’večiti neprijatelji‘ njegovog trona - Srbi i Rusi - već Amerikanci“.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi