Marko je na terasi zatekao mrtvu mačku, okrenuo jedan broj telefona i tu počinje njegov pakao!

Pogledom iz spavaće sobe prema terasi u prizemlju manje stambene zgrade otkrio je nešto neobično.

Zgrada, terasa
Zgrada, terasa, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Postoje lakše i teže rešivi problemi, a postoje i oni koji su naprosto bizarni. Upravo na jedan takav naišao je 32-godišnjak Marko M. iz Zagreba kada se prošlog petka spremao za posao. Pogledom iz spavaće sobe prema terasi u prizemlju manje stambene zgrade otkrio je nešto neobično.

- Inače su kvartovske mačke znale da dođu ovde da prespavaju, a ja bih ih terao jer i sam imam mačke koje se nisu baš najbolje slagale s njima. No, bio mi je neobičan položaj u kojem je mačak spavao, licem okrenut prema dole na hrpi kutija naslaganih na balkonu. Kada sam izišao na terasu shvatio sam da ne spava, već da je mrtav - prepričava ovaj čovek.

Sara je na suđenju u Čačku čula da joj je bivši muž preminuo, a onda ga pozvala telefonom. On joj se javio!

 

Kako mrtva mačka na terasi ipak nije razumno opravdanje za izostanak s posla, muškarac je telo ostavio na balkonu i otišao u grad, ali je na poslu krenuo da se raspituje među nadležnim službama šta da učini. I tu je otkrio neverovatan apsurd.

Na službenim stranicama Grada Zagreba navedena su dva broja, jedan fiksnog, a drugi mobilnog telefona, na koja bi trebalo da se javlja Higijeničarska služba. Ipak, njihov mobilni telefon je konstantno isključen, a fiksni broj pozivaoca izbacuje pre prvog zvona.

Marko je zato krenuo dalje da traži, nazivao različite brojeve, te došao do saznanja da poslove uklanjanja životinjskih lešina sa javnih površina u Zagrebu obavlja firma iz, ni manje ni više, Hrvatskog Zagorja.

Zgrada
Zgrada, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Do 2017. taj posao obavljala je Veterinarska stanica Grada Zagreba, no neugodan posao uklanjanja strvina tada je dat Veterinarskoj stanici Zlatar Bistrica. Reč je o gradu koji je čak 58 kilometara udaljen od Zagreba. Ipak, čovek je nazvao i njihov broj, a ljubazni radnik brzo ga je uputio.

- Dakle, nema nikakve veze da li je to vaša ili nečija tuđa mačka, s obzirom da se nalazi na vašem balkonu radi se o privatnom posedu. Da je na putu, odnosno javnoj površini, onda bi odvoženje bilo besplatno. No, kada je privatni posed u pitanju, naplaćujemo dolazak po kilometraži. U vašem slučaju to bi iznosilo oko 300 kuna (skoro 5.000 dinara) - rekao mu je glas sa druge strane.

 

- Bilo mi je apsolutno neverovatno da moram da platim 300 kuna za nečiju mačku koja je došla da umre u moje dvorište. Kako sam ja kriv za to? A po zakonu lešinu ne smem da bacim u kontejner, niti zakopam, zbog straha od zaraze. Iskreno, i mene je strah radi mojih mačaka, nije mi baš svejedno jer ko zna od kakve je bolesti taj mačak uginuo i može li se preneti mojim macama. Zato sam nazvao službe, kako propisuje zakon. No, sada ću morati da platim - kaže.

Potom je nazvao nekoliko veterinarskih ambulanti, pa dobio jedan, sasvim praktičan savet koji samo dokazuje svu apsurdnost ovog slučaja.

- Da, odvoženje vam se naplaćuje ako je strvina pronađena na privatnom posedu. Ali možete mačku jednostavno odgurati par metara na put i onda neka neko drugi, naprimer supruga, nazove istu službu i kaže da je lešina pronađena na javnoj površini - glasio je savet. Problem rešen, ali apsurd ostaje.

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi