Milo zabranio Marića i Sarapu

Reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Happy i TV Pink M iz Srbije, biće ograničeno na tri meseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, odlučio je Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM).

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Happy i TV Pink M iz Srbije, biće ograničeno na tri meseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, odlučio je Savet Agencije za elektronske medije (SAEM).

Oni su precizirali da je reč o programskim sadržajima Dobro jutro Srbijo, Ćirilica i Posle ručka na televiziji Happy, kao i Novo jutro na televiziji Pink M.

„Razlog za tu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, obrazložili su iz SAEM.

Oni su podsetili da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih.

„Kao i da posebno ne smeju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smeju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vere ili nacionalnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da, imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

„Pri tome je korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta“, kaže se u saopštenju.

Učestalim emitovanjem, posebno naglašenim u periodu od kraja decembra prošle godine, emiteri su pokazali nameru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posledicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja.

„Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, emitovanim sadržajima se iz emisije u emisiju i skoro svakodnevno omogućava, podstiče i opravdava osećaj negiranja, neprihvatanja i animoziteta prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, dodaje se u saopštenju.

Time je, smatraju u SAEM-u, zloupotrijebljeno pravo na slobodu izražavanja.

Povezane vesti

 • Korisnik: Stepa
  13/02/2020 - 09:18
  Jedina pametna stvar koju je Milo uradio.Kamo srece da se i u Srbiji ukinu ove televizije i njihovi voditelji!!
 • Korisnik: darkotriff
  13/02/2020 - 09:17
  Treba ih zabraniti i u Srbiji
 • Korisnik: matija.06
  12/02/2020 - 17:07
  Kako moze da nam ukida gledanost kad mi redovno placamo televiziju. Smanjite pretplatu, i ovako ste nam ukinuli mnogo programa i emisija i tim ponistili Ugovor koji su gradjani potpisali sa operaterima.
 • Korisnik: Goran Sesiric
  11/02/2020 - 07:36
  Milo je postao otrcana prica covek koji je na jako losem putu i koji ce nizvodu uskoro.
 • Korisnik: Milica
  11/02/2020 - 05:13
  Milo Đukanović može da cenzuriše i zabranjuje medije u svojoj zemlji.. Vređaju ga prozivke i sprdnja sa njegovom nerazumnom politikom.Pa on ne šteti samo srbima u Crnoj Gori već i crnogorcima.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi