MNOGI ZABRINUTI Smrtonosni kult i dalje "ordinira" u Crnoj Gori, sada su opasniji nego ikad?

Sekta unapređuje svoju mrežu u susednoj Crnoj Gori.

Aum Šinrikjo

Šoko Asahara, osnivač sekte Aum Šinrikjo
Šoko Asahara, osnivač sekte Aum Šinrikjo, Foto: Profimedia

Sekta "Aum Šinrikjo" unapređuje svoju mrežu u Crnoj Gori, iako je većina članova proterana pre dve godine, navode u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), a prenose podgoričke vijesti.

Na sajtu CIA, inače, japanska sekta je obeležena kao jedina teroristička pretnja u Crnoj Gori.

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI Kada vidite na koji način je Beograđanin poginuo u Hrvatskoj, proći će vam struja kroz čitavo telo

Posebne jedinice policije su u martu 2016. u podgoričkom hotelu

"Ramada" i hotelu "Perjanik" u Danilovgradu, uhapsile 58 članova kulta odgovornog za smrtonosni napad sarinom u tokijskom metrou.

U toj su akciji uhapšena 43 državljanina Rusije, sedam iz Belorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

Beograđanka otišla na more da se oporavi od teške bolesti, pa završila IZA REŠETAKA

Uprava policije sprovela je tada akciju nakon dojave partnerskih bezbednosnih službi koje su upozorile da u Crnoj Gori borave članovi "inostrane verske grupe zatvorenog tipa", a u policiji su pojasnili da su pripadnici sekte nakon hapšenja i saslušanja deportovani iz Crne Gore, navode Vijesti.

Japanska sekta je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojem je ubijeno 13, a povređeno više hiljada osoba. Japan je nedavno pogubio poslednjih šest pripadnika kulta “Aum Šinrikjo", osuđenih na smrtnu kaznu zbog napada u tokijskom metrou.

Još sedam pripadnika kulta, među kojima je bio i lider Šoko Asahara, pogubljeno je u julu.

Kult je bio optužen i za sedam drugih ubistava, kao i za prethodni napad sarinom 1994. kada je ubijeno osam, a ranjeno 600 ljudi.

SRBIJA JE LUDA ZA NJIM, A ON PROŽIVLJAVA DRAMU: Poznati glumac u užasnom stanju!

Svedoci napada su tvrdili da su primetili pakete iz kojih nešto curi, a da su odmah potom osetili isparenja od kojih su ih pekle oči. Otrov je delovao na žrtve u roku od nekoliko sekundi, od čega su se gušili i povraćali, dok su neki oslepeli i bili paralizovani.

Sledbenici kulta su verovali da uskoro sledi kraj sveta i da će svi oni koji nisu sa njima ići u pakao - osim ako ih ne ubiju. Nakon napada u tokijskom metrou članovi kulta su nekoliko puta bezuspešno pokušavali da ispuste hidrogen-cijanid na nekoliko stanica.

Osnivač grupe, Šoko Asahara, poznat i kao Čizou Matsumoto, proglasio je sebe Hristom i prvim "prosvetljenim" još od Bude. "Aum Šinrikjo" je stekao zvanični status kao religijska organizacija 1989. godine, a na svom vrhuncu imao je desetine hiljada sledbenika širom sveta. Grupa je ubrzo postala "paranoični kult apokalipse", ubeđena da će svet završiti u opštem ratu i da će samo oni preživeti.

Kult se posle napada 1995. godine povukao i preimenovao u "Alef" ili "Hikari no Va".

"Aum Šinrikjo" je označena kao teroristička organizacija u SAD i mnogim drugim državama, ali "Alef" i "Hikari no Va" legalni su u Japanu, mada su proglašeni "opasnim religijama" koje su pod prismotrom.

Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj se na sajtu CIA upozorava na opasnost od terorizma.

CIA navodi da Srbija nije rešila probleme granica sa Kosovom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, navode Vijesti, a navodi se i da kroz Srbiju prolazi ruta za transport heroina iz Azije ka Evropi, kao i da je njena ekonomija ranjiva kada je u pitanju pranje novca.

CIA navodi da problem sa pranjem novca ima i Albanija, kao i da kroz tu državu prolaze kanali za krijumčarenje narkotika, oružja i migranata.

U Bosni i Hercegovini, kako se navodi, rasprostranjen je problem pranja novca i korupcije, dok je pravosuđe slabo.

Navodi se i da je Hrvatska tranzitna zemlja za morsko krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka zapadnoj Evropi.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi