RAJKO JE UPOZNAO MEDICINSKU SESTRU PREKO FEJSA, A ONA GA OJADILA ZA 10.000 EVRA "Stalno je kukala da joj je dete gladno, pa sam joj slao novac... Rekla mi je i da boluje od raka..."

Medicinska sestra Doma za stare i nemoćne u samoborskom kraju Dijana M. (25) završila je pod lupom zagrebačkih kriminalista, a potom i tužioc, nakon što ju je Rajko Č. iz Austrije prijavio policiji u Koruškoj kao prevarantkinju koja mu je uzela novac.

Bolnica, lekar, doktor, medicinska sestra
Foto: Shutterstock, ilustracija

Dijana je od 2014. pa do kraja 2016. od Rajka izmuzla 76.837 kuna. Obećala je da će mu taj novac vratiti, no umesto toga prestala je da mu se javlja.

Zagrebačko državno tužilaštvo preuzelo je krivično gonjenje svojih austrijskih kolega iz Klagenfurta protiv zagrebačke medicinske sestre koja poriče sve što joj se stavlja na teret.

Poznanstvo Dijane i Rajka rođeno je na Fejsbuku još 2013., a komunikacija preko društvenih mreža na kraju je dovela i do njihovog susreta u Rijeci.

- Sastali smo se pet puta, a kontakt smo održavali preko Fejsbuka i mobilnog. I ne, nismo bili u intimnim odnosima, jer to mi nije bilo ni na kraj pameti. Odjednom mi se počela žaliti na probleme. Rekla je da je u lošoj financijskoj situaciji i da jedva krpi kraj s krajem zbog stanarine, troškova za hranu i dete. Tada je bila bez posla, a novac joj je, osim za navedeno, trebao i za traženje posla u Austriji. Spominjala mi je i neke sudske troškove. Stalno je kukala pa mi se učinilo da joj je zaista teško. Odlučio sam joj pomoći jer sam i ja u mladosti bio u teškoj situaciji iz koje me financijski izvukao jedan čovek i kojem sam novac vratio - ispričao je prevareni Rajko, kojem je obećala povrat novca čim se zaposli. Pričala mu je i da je siromašna, da se rastala od muža, a Rajko je stekao utisak da je to bio prijatelj, a ne suprug.

- Odlučio sam joj financijski pomoći da ne bude socijalni problem pa sam otišao do nje u Rijeku. Otkrila mi je tada da je sa 16 godina napustila roditeljski dom na Rabu. Odlučio sam da joj pozajmim 200 kuna. Bila je zahvalna. Verovao sam joj na reč da će novac vratiti. Delovala je pošteno. I nisam tražio potpis kod javnog beležnika. Kako je poznanstvo teklo i nije imala socijalnu pomoć, zamolio sam prijatelja Zorana iz Kastva da je prijavi na svojoj adresi. Učinio je to u septembru 2014., a spojio sam je i sa svojim prijateljem pravnikom kako bi je savetovao o njenim pravima pa je ostvarila i socijalnu pomoć.

Rijeka
Rijeka, Foto: Profimedia

Početkom 2015. počela se sve ređe javljati, a ja sam mislio da radi i da će mi vratiti novac - otkrio je još Rajko, kojem se u u januaru 2016. javila i rekla da joj treba još 100 evra. Poslao ih joj je preko Western Uniona pritom naznačivši i svoj broj računa za povrat novca. No, umesto da mu je novac vratila, ona je od njega tražila još iskoristivši tako, tvrdi on, njegovu "slabu stranu, sentimentalnost i dobrotu". Ponudio joj je i posao u Austriji, no ona ga je odbila, a tokom 2016. pozajmio joj je 31 put novac u ukupnom iznosu od 8245 eura.

- Zamislio sam to kao privatni kredit. Svrha slanja novca? Rekla je da joj treba za traženje posla, za dete, za pokojnu baku, za troškove pogreba oca koji se navodno ubio, pa za upis u zemljišne knjige ostavinske nekretnine, pa za lečenje na psihijatriji, za nadgrobni kamen za tatin grob, za policijsku kaznu u Rijeci, za stan, hranu, porez, terapije za lečenje od raka, za autobusku kartu i za stan u Zagrebu. Postao sam joj staratelj, a to nije bila moja namera. Počeo sam je tražiti da mi vrati pa je prijatelj pravnik sačinio ugovor o priznanju duga s pravom zaloga, koji je ona odbila potpisati. Nakon očeve smrti nasledila je zemljište na ostrvu Rabu. Nije htela dostaviti tačne podatke o svojim nekretninama, no prijatelj pravnik ih je nabavio. Na kraju je tražila još 500 kuna koje mora dati nekoj osobi i da će onda doći potpisati ugovor, no nikada nije došla. Prevarila me i oštetila za ukupno 10.250 eura. Želim da je se kazni - zaključio je Rajko, koji je novac dizao s Mastercarda. Ona mu je obećavala novac vratiti, i sama svesna da to nisu bili pokloni.

- Za mene je sve ovo bilo vrlo stresno. Porodičan sam čovek. Oženjen. I za porodicu je sve bilo vrlo stresno jer nisu znali šta radim - pojadao se na kraju prevareni dobrotvor.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi