STVARA SE NOVA ARHIEPISKOPIJA! Stigao zahtev u Vaseljensku patrijaršiju, hoće da se odvoje od srpske crkve!

Vaseljenska patrijaršija razmatra zahtev poglavara nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije Stefana o priznanju autokefalnosti makedonske crkve kao Ohridske arhiepiskopije, prenosi TV Telma.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Vladimir Marković

U intervjuu za bugarsku agenciju BGNES, patrijarh Vartolomej je istakao da je svaki slučaj zaseban, kao i da se zasebno razmatra.

Vartolomej je u intervjuu branio odluku da dodeli autokefalnost ukrajinskoj crkvi, navodeći da su raskoli u prošlom veku posledica tvrdoglavosti Ruske crkve koja nije želela da dozvoli nezavisnost ukrajinskoj crkvi.

Na pitanje da li je pitanje o makedonskoj crkvi pod njegovom direktnom nadležnošću, a imajući u vidu da su okolnosti skoro identične kao u ukrajinskom slučaju, patrijarh je rekao da su njegove nadležnosti privilegija, ali istovremeno i velika odgovornost, a o pružanju autokefalnosti, kako kaže, nije potreban konsenzus sa drugim crkvama.

Nakon zahteva nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije da bugarska crkva bude njena crkva-majka i saglasnosti dvanaest bugarskih mitropolita na čelu sa Neofitom da zastupaju makedonsku crkvu pred drugim crkvama, Vaseljenska patrijaršija je apelovala na Bugarsku pravoslavnu crkvu da se ne meša u probleme klera u Makedoniji.

Na osnovu toga, kako navodi bugarska agencija, Vaseljenska patrijaršija je ostavila prostor da će se lično založiti u rešavanje ovog slučaja, čemu se nada i Makedonska crkva.

Povezane vesti

 • Korisnik: frane franic
  29/05/2019 - 16:11
  Svi bjeze od Srba, sad ce i Hrvati dobiti svoju pravoslavnu crkvu, tako i treba. Sto Srbadija ima tamo traziti? Traktore su dobili!
  • Србин са Косова @frane franic
   29/05/2019 - 18:50
   Могу прави Хрвати-кајкавци око Загреба и Чаковеца. Бјежање од Срба је бјежање од самих себе а то је немогућа мисија.
 • Korisnik: flamantes
  29/05/2019 - 12:05
  Vidi ljudi u crnom
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi