STRAVA I UŽAS! Ustaše BRUTALNO isprebijale migrante na granici! Tukli ih palicama i izlomili im mobilne telefone! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Iz šume izlaze graničari s hrvatskim unifromama i grupa od 30 osoba s ruksacima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema Bosni.

Migranti
Migranti, Foto: screenshoot/Facebook

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDE. 

Razgovarali su migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili s hrvatske granice bez ikakvog postupka te da su koristili silu.

- Pokupili su nas u šumi, smestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobilne i palicom nas udarali i gurali na teritoriju Bosne - rekao je mladi Pakistanac.

Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju koje provode hrvatski graničari nad migrantima pisale su i izveštavale brojne nevladine organizacije već godinu dana.

Afganistanska porodica s malom decom govorila je kako su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi. Uperili su pištolj u njih i rekli "Stop".

- Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmejali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bosanski - kazao je dečak.

Ekipa Rundschau emisije je razgovarala sa više od stotinu migranata i izbeglica. Svi su izjavili kako su bili sprečeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

- Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Nemački istraživač Markus Engler je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izolovan slučaj i da se ova praksa primenjuje na spoljnim granicama EU - kazali su novinari.

Helsinški odbor je jasno naznačio kako svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smeju biti izbačeni nasred šume ili polja.

- Video snimak jasno pokazuje da je reč o kolektivnom proterivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva BiH vlasti takođe predstavlja kršenje graničnog sporazuma - kazao je novinar istraživač.

 

 • Korisnik: Paja
  16/05/2019 - 16:46
  Dolaze silom, guraju se preko granica država bez milosti. Jedini način da se to zaustavi je da znaju da će biti prebijeni, nažalost.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi