UPLAĆUJU 1,2 MILIJARDE DOLARA! Vlada u komšiluku prelomila, stižu novi lovci na srpsku ISTOČNU GRANICU!

Bugarska vlada odlučila je da za 1,2 milijarde dolara kupi osam novih lovaca F-16, piše bugarski sajt Novinite.

Ima li neki bankomat u blizini: Grčki lovac F16
F16, Foto: Profimedia

Novi avioni biće nabavljeni, kako bi zamenili već dotrajale avione Mig-29, koji su kupljeni krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Nabavka osam letelica F-16 "blok 70" najvrednija je nabavka oružja u Bugarskoj u poslednjih 30 godina.

Kupovina aviona, oružja, prateće opreme i sistema obaviće se kroz četiri različita tendera.

Avioni F 16
Avioni F 16, Foto: Printscreen: Youtube

Zamenik ministra odbrane Atanas Zaparjanov rekao je novinarima da ugovor vredan 1,25 milijardi dolara uključuje letelice, municiju, opremu i obuku pilota i da postoji opcija da američki Konges doprinese 60 miliona dolara. On je rekao da će šest aviona F-16 sa jednim sedištem i dva sa dva sedišta biti isporučena 2023. godine. Odluku još treba da odobri parlament ali se očekuje da će to lako proći pošto vladajuća koalicija ima potrebnu većinu.

KOLINDA SE SPREMA ZA RAT? Hrvatsku predsednicu u Kanadi dočekao poznati ŠVERCER ORUŽJEM, pun avion pušaka doterao u Ljubljanu pa završio u beogradskom zatvoru!

Podsetimo, Ministarstvo finansija Bugarske je nešto ranije saopštilo da će za kupovinu ovih aviona Bugarska uzeti kredit u visini od oko 170 miliona dolara.

Naše istočne komšije našle su se u velikim problemima i morali su da brzo reaguju. Migovima 29 ističu resursi. Propao je remont sovjetskih aviona Su-25 koji se nalaze u bugarskoj vojsci.

ALO SAZNAJE Skandalozna pozadina nabavke F-16! Hrvati se spremali protiv Srbije, Ameri im rasturili sve planove!

Prošle godine Ministarstvo odbrane Bugarske zaključilo je sporazum sa 558. beloruskom fabrikom za popravku aviona. Međutim, prilikom pokušaja da se uplati prva tranša, ispostavilo se da se fabrika nalazi pod evropskim sankcijama. Kasnije je sa predlogom da realizuje ovu narudžbinu izašlo bugarsko preduzeće "Avionams", koje se remontom ovih letelica bavilo pre dvadeset godina, ali je Ministarstvo došlo do zaključka da fabrika sada ne raspolaže potrebnom opremom i profesionalnim osobljem.

Podsetimo, na konkurs je bila pozvana i 121. ruska fabrika za popravku aviona, ali to preduzeće nije uspelo da pošalje ponudu na vreme.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi