"BIĆE TO ELEGANTAN REZ" Stiže odmazda Amerike, Turska će žestoko zažaliti zbog neposlušnosti! Otkriven MOĆNI PLAN Pentagona!

Pentagon je saopštio da mu je potrebno više od 200 miliona dolara za pronalaženje dobavljača niza komponenti za lovački avion F-35 a zbog "potencijalnih sankcija" protiv neimenovane "strane države".

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA

To se gotovo sigurno odnosi na Tursku, piše američki portal Drajv u tekstu pod naslovom "Pentagon će ojaditi budžet za rezervne delove F-35 da bi platio za izbacivanje Turske iz tog programa".

Prošlog meseca visoki američki vojni zvaničnik i predstavio je smernice načina na koji će Turska biti izbačena iz programa F-35, uključujući završetak saradnje sa brojnim turskim firmama koje učestvuju u izgradnji stelt lovaca, a sve zbog toga što je Ankara kupila od Rusije PVO sistem S-400.

Elejn Makasker, zamenik američkog sekretara odbrane, poptisala je zahtev da se prebaci 206 miliona dolara iz vojnog budeta za fiskalnu 2019. godinu, namenjenih za delove. Evo originala tog dokumenta, koji mora pred Kongres na odobrenje da bi stupio na snagu.

F-35 Lajtning
F-35 Lajtning, Foto: Profimedia

"Fondonvi su potrebni da bi se pomogao lanac alternativnih izvora za program F-35. Ministarstvo (odbrane) već preduzima korake da pronađe alternativne izvore komponenata za F-35 da bi se zaštitilo od potencijalnih prekida", navodi se u obrazloženju i, između ostalog, dodaje: "Ovo se tiče komponenata koje se proizvode u stranim državama koje SAD smatraju potencijalnom metom sankcija, a koje ruše lanac snabdevanja F-35."

Ovaj dokument, koji je Pentagon sačinio u junu 2019, pokazuje šta će se desiti sa Turskom ako bude izbačena iz programa F-35 zbog uvoza ruskog S-400. Sedmog juna ove godine, Elen Lord, zamenik sekretara odbrane za nabavku i sigurnosta, izjavila je da će početkom 2020. godine biti izvršen "disciplinovan i elegantan rez" svih turskih ugovora o programu F-35.

KRICI BESA IZ VAŠINGTONA! NATO članice se uhvatile za guše, Tramp je pred nemoguim izborom, jednim potezom će ZATVORITI ALIJANSU!

Ali Turska kupovinom ruskog S-400 rizikuje i druge američke sankcije.

Pentagon navodi da je sve ovo neophodno da bi se zaštitla proizvodnja F-35 i pronašla zamena za turske proizvođače avionskih delova. Taj plan će se sprovoditi u tri faze. Naime, turske kompanije su jedini proizvođači više od 400 različitih delova za F-35, kako je Lordova saopštila.

Ruski PVO sistemi S-300 i S-400
Ruski PVO sistemi S-300 i S-400, Foto: EPA/Maxim Shipenkov

Odnosi između SAD i Turske, ali i unutar NATO, čije su obe države članice, iskomplikovao se kad je Ankara kupila ruski S-400. Većina komponenti ruskih sistema već se isporučena Turskoj, kako je ugovorom dogovoreno.

SAD su više puta tražile od Turske da se suzdrži od kupovine ruskih sistema odbrane, a zatim su otvoreno zapretile sankcijama.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi