BRITANSKI GVANTANAMO Asanž zatvoren u ozloglašenom zatvoru! Ovde leže najopasniji robijaši, a uslovi su BOŽE SAČUVAJ

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nalazi se u zatvoru Belmarš na jugoistoku Londona, objavili su danas pravosudni izvori

Zatvor Belmarš
Zatvor Belmarš, Foto: Profimedia

Belmarš je zatvor A kategorije sa visokim stepenom obezbeđenja koji može da primi 910 zatvorenika. Neki zatvorenici su ranije izazivali veliku medijsku pažnju.

Ovaj zatvor sveojevremeno je prozvan "Britanski Gvantanamo", a u njegovim ćelijama su ležali zatvorenici takozvanog visokog profila poput Abu Katade, proglašenog za desnu ruku Osame Bin Ladena, zadužen za Evropu, kao i četvorica osuđenih za pokušaj samoubilačkog napada u londonskom javnom prevozu.

 

Među šarenim spektrom zatvorenika u belmaršu nalaze se od niskorizičnih prestupnika do najrizičnijih robijaša u zemlji. Takođe, tu robija i jedan manji broj onih koji zahtevaju poseban tretman uprave zbog svojih javnih profila.

Ova lokacija je pokazatelj stogog pristupa prema Asanžu dok se bori protiv izručenja u SAD koje ga traže zbog otkrivanja državnih tajni.

Ipak, jedna mala prednost za Asanža je mogućnost da dobije dugotrajniji lekarski tretman. Proteklih 7 godina, kako je rekao njegova advokat Jen Robinson, osnivač Vikiliksa nije mogao da se leči. Iako mnogi zatvorenici kažu da je jako teško videti lekara ili sestru u ovom zatvoru, ove usluge su mu sada ipak dostupne.

Džulijan Asanž
Džulijan Asanž, Foto: EPA

Dok je bio u ambasadi Ekvadora, Asanž nije imao ništa sem najosnovnijih životnih uslova - smešten je bio u kancelariji u kojoj su bili krevet, sto i jedna donirana traka za trčanje. Prirodnog svetla međutim, nije bilo.

 

Ali, ni Belmarš mu neće pružiti mnogo prilike da se "protegne". U ovom zatvoru, koji je sagrađen 1991. godine južno od Temze i oko 5 milja istočno od Griniča, vreme koje se provodi van ćelije je veoma ograničeno. Prema izveštaju inspektora, zatvorenici van ćelije provedu manje od 2 sata nedeljno.

Ukoliko Asanža drže u jedinici za visokorizične zatvorenike, stvari će biti još gore. Prema pomenutom izveštaju, uslovi u ovom zatvorskom odeljenju su opisani kao "ekstremno klaustrofobični" a pristup teretani li biblioteci su još ograničeniji.

Britanski mediji su ranije danas pominjali da je Asanž u zatvoru Vandsvort, na jugozapadu Londona, gde je već bio devet dana 2010. godine.

Londonska policija juče je uhapsila Asanža na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Ekvador je prethodno oduzeo azilantski status Asanžu, navodeći kao razlog njegova "kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi