General Hejten usred Vašingtona dao izjavu koja je zaledila sve Amerikance

Bili smo svetski lideri u oblasti hipersoničnog oružja, ali su projekti na kojima smo radili bili neuspešni, pa će nam sada biti potrebne godine da povratimo izgubljene pozicije, izjavio je Džon Hejten, zamenik predsednika Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD.

Vojska
Vojska, Foto: Shutterstock

General Hejten je nastupio u Centru za međunarodne strateške studije u Vašingtonu, gde je pred probranom publikom u nastavku rekao:

- U oblasti hiperzvuka danas se ozbiljno takmičimo sa više konkurenata iz sveta. Pre deset godina smo radili na dva takva programa, na dva prototipa... Međutim, nisu dovoljno dobro funkcionisali. Bili su to neuspesi, a šta smo mi potom uradili? Godinama se bavili uzrocima tih neuspeha, pa na kraju odustali od oba programa.

Glavno Hejtenovo priznanje ipak je bilo ovo:

- Sada će nam biti potrebne godine da dođemo na željeni nivo. Tražili smo da se taj proces ubrza, ali to još nije obezbeđeno.

I biće, po svemu sudeći.

U decembru je šef Pentagona Mark Esper priznao da SAD zaostaju na planu hipersoničnog naoružanja i da su prisiljene da sustižu Rusiju.

Vladimir Putin je 2. decembra naložio vrhu svoje ratne mornarice da hipersoničnim raketama "Cirkon" što pre opremi i najnovije fregate i podmornice.

Ministarstvo odbrane RF je 26. novembra Amerikancima pokazalo hipersonični raketni sistem „Avangard".

Putin je prethodnih dana ponovio da je Rusija - prvi put u istoriji - ispred svih drugih zemalja po nekim oružjima i saopštio: kada armije drugih velikih vojnih sila dobiju hipersonično oružje - mi ćemo „već imati nešto novije".

Otkrio je da ruska vojna nauka na takvom oružju već radi...

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi