"NEĆEMO VIŠE OBEĆANJA" Inicijativa "Tri mora" ponovo na okupu, projekat protiv Rusije RASTE!

Ne želimo birokratiju i samo obećanja, nego konkretne projekte i prilike kako bismo ih finansirali, poručili su danas lideri država Inicijative tri mora, ponovivši kako je cilj izjednačavanje životnog standarda istoka sa zapadom Evropske unije.

Poljska Varšava nevreme
Varšava, Foto: Profimedia

Lideri 12 država su na završetku samita, održanog u prethodna dva dana u Ljubljani i na Brdu kod Kranja, potpisali zajedničku deklaraciju koja sadrži načelnu i već više puta ponovljenu predanost ciljevima jačanja ekonomskog razvoja i kohezije EU izgradnjom energetske, saobraćajne i digitalne infrastrukture, prenela je Hina.

Po završetku samita, nakon dvosatnog zasedanja, oni su poručili da žele konkretne rezultate.

Na konferenciji su govorii hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenački predsednik Borut Pahor, poljski Andžej Duda, rumunski Klaus Joanis kao i šef Evropske komisije na odlasku Žan-Klod Junker, koji je drugi put učestvovao na skupu platforme pokrenute pre četiri godine.

Predsednici su istakli da je Inicijativa sasvim usklađena s naporima EU, da su u nju pozvane i zemlje zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, te da žele podstaći Evropsku komisiju da u svoju politiku uključi njihove zaključke.

Junker je rekao da je reč o "konkretnim projektima kojima je cilj poboljšanje života ljudi koji žive u ovom regionu, pa joj je Komisija od samog početka pomagala".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi